Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Dementie

'Ondersteun ook zelfmanagement mantelzorger' 30/09/2019

Verpleegkundigen zien ondersteuning van zelfmanagement bij dementie als onderdeel van hun werk. Maar ze zijn zich er niet altijd van bewust dat de mantelzorger ook ondersteuning nodig heeft. Verpleegkundige Judith Huis in het Veld onderzocht de meerwaarde van ondersteuning via mail van een dementieverpleegkundige.

Proefschrift Taking Care TogetherDementie betekent niet alleen problemen met het geheugen, maar ook veranderingen in stemming en gedrag, zoals onrust en snel geprikkeld zijn. Mensen met dementie hebben ondersteuning nodig bij het omgaan met de gevolgen van hun ziekte (zelfmanagement). Maar dat geldt ook voor hun mantelzorgers, concludeert verpleegkundige Judith Huis in het Veld in haar onderzoek Taking Care Together.

Bekijk het proefschrift Taking Care Together 

Zelfmanagement ondersteunen via mail 

Judith Huis in het Veld onderzocht of ondersteuning ook deels via mail gegeven kan worden. Mailcontact tussen een gespecialiseerd dementieverpleegkundige en een mantelzorger heeft meerwaarde bij het omgaan met gedragsveranderingen door de dementie. Judith: ‘Mantelzorgers bleken de informatie en de adviezen die zij van de verpleegkundige per mail ontvingen enorm te waarderen. Mede omdat deze was toegespitst op hun specifieke situatie. Daarnaast waren zij positief over de erkenning en waardering van de verpleegkundige die zij door het mailcontact ervaarden.’ 

Persoonlijke ondersteuning 

Verpleegkundigen kunnen mensen met dementie en hun mantelzorgers helpen door persoonlijke ondersteuning te bieden bij zelfmanagement. Judith: 'Deze ondersteuning kan gedeeltelijk per mail plaatsvinden, maar kan het persoonlijke contact niet helemaal vervangen. Dit geldt zeker voor de persoon met dementie, maar ook voor de mantelzorger.' Belangrijk is ook dat verpleegkundigen beschikken over voldoende vaardigheden om de online begeleiding te kunnen bieden. Extra scholing op dit gebied kan nodig zijn. 

Onderzoekspartners 

Dit onderzoek is gefinancierd door ZonMw, vanuit het programma ‘Tussen weten en doen II’. Betrokken organisaties bij de totstandkoming van dit proefschrift zijn het Nivel, Hogeschool Inholland, Amsterdam UMC locatie VUmc, Trimbos-instituut, Geriant en Alzheimer Nederland.

Bron: VUMC.nl

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Gonny Maree 27/9/2019

Goedemiddag,

het zou fijn zijn als er (nog) meer aandacht is voor de mantelzorger, bijvoorbeeld voor tijdelijke opname van de dementerende zodat de mantelzorger een weekend of weekje vrij krijgt. Een vriend van ons loop hier tegenaan en wordt van het kastje naar de muur gestuurd door alle regeltjes en instanties.

met vriendelijke groet,
Gonny Maree