Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Zorg en dwang

Hoe gaat het eigenlijk met de Wzd? Doe de zelfscan 24/08/2021

Als zorgprofessional probeer je zo goed mogelijk persoonsgerichte zorg te bieden, samen met de cliënt en naasten. Maar wat als de cliënt de gevolgen van een besluit niet overziet of zelf geen besluit kan nemen. Om te voorkomen dat een cliënt zichzelf of iemand anders ernstig nadeel of schade toebrengt, kan zorg nodig zijn waar de cliënt zich tegen verzet; onvrijwillige zorg. Het uitgangspunt is daarbij altijd ‘Nee! Tenzij…’ Hoe je dat zorgvuldig doet is sinds 1 januari 2020 geregeld in de Wet zorg en dwang.

De implementatie van de Wzd is op veel plekken nog in volle gang. Dan is het goed om af en toe eens stil te staan bij hoe het nu gaat met het herkennen, voorkomen en afbouwen van onvrijwillige zorg. Vilans ontwikkelde daarvoor de Zelfscan Wzd.

Verbeteren en leren met de zelfscan

Teams kunnen met de Zelfscan Wzd samen kijken hoe ver zij zijn met de Wet zorg en dwang in de praktijk. Wat gaat goed? Wat verdient nog extra aandacht en wat gaan we daarvoor doen?

De zelfscan start met een vragenlijst die ieder teamlid individueel invult. Bij elke stelling geven zij aan of die naar hun mening klopt of niet. De begeleider van de zelfscan (meestal een teammanager, kwaliteitsmedewerker of Wzd-functionaris) bespreekt (een deel van) de stellingen vervolgens met het team. In dat gesprek bepalen de teamleden waaraan het team nog meer aandacht moet besteden en wat al goed gaat. Ze sluiten af met afspraken over het vervolg. Er is een apart instructieblad voor de begeleider.

 

Het heeft een lerend effect

 

“Medewerkers werden heel enthousiast van de zelfscan Wzd. Ze ervaren het als een manier van leren. De rijtjes met extra informatie op de achterkant gaf hen juist ook inzicht dat ze soms nog niet alles helemaal op orde hadden. Dat had een lerend effect.”

“Je krijgt goed zicht op hoe ver het staat met de implementatie. En de medewerkers hebben het vooral ook ervaren als ‘gewoon een leuk gesprek’.“ 

Jolanda van de Berg - Adviseur bij stichting Avoord Zorg en Wonen

Het is ook waardevol om een beeld te krijgen hoe ver de locatie of organisatie als geheel is met de invoering van de Wzd. Daarvoor is een handige tool gemaakt, die de resultaten van de teams in een oogopslag weergeeft.

Download de Zelfscan Wzd

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Marian Eekers 26/1/2022

de linkjes van de Wzd zelfscan werken bij niet, krijg een foutmelding. klopt dat?