Minister Bruins stelde na alle ophef van de afgelopen zomer Alexander Rinnooy Kan als verkenner aan om bij de betrokken partijen te peilen hoe het anders moest. Rinnooy Kan concludeert nu dat het draagvlak voor het wetsvoorstel inmiddels zo goed als verdwenen is.
Welk doel had BIG II?
Met de nieuwe wet wilde Bruins meer nadruk leggen op verschillende niveau's van verpleegkundigen en bijscholing stimuleren. In de praktijk doen mbo-, inservice- en hbo-opgeleide verpleegkundigen vergelijkbare werkzaamheden. Omdat de zorgvraag complexer wordt, is het volgens de minister goed om meer onderscheid in de functie van verpleegkundige aan te brengen.
Overgangsregeling regieverpleegkundige
In de nieuwe wet zou er voor hbo-verpleegkundigen een nieuwe functie gecreëerd worden: de regieverpleegkundige. Hbo'rs die vóór 2012 hun diploma hadden behaald, zouden te maken krijgen met een overgangsregeling, waarbij ze zich voor de nieuwe functie moesten laten bijscholen. Volgens Rinnooy Kan plaatsen de betrokken partijen vraagtekens bij deze overgangsregeling en de functie van regieverpleegkundige. De partijen zien ook niet de noodzaak om via de wet meer variatie in verpleegkundige beroepen mogelijk te maken.
Onvrede onder verpleegkundigen
Rinnooy Kan concludeert dat de onrust onder verpleegkundigen veel dieper ligt dan alleen de ophef over het voorgenomen wetsvoorstel. ‘De ophef over BIG II weerspiegelt een al langer bestaande onvrede die verband houdt met een gevoel van onderwaardering en met een ervaren gebrek aan begrip.’
Samen aan tafel
Nu het wetsvoorstel van de baan is roept hij alle partijen op om op korte termijn te gaan praten hoe het nu verder moet. Dat zijn vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers, de beroepsvereniging V&VN en het BIG-II actiecomité. Bruins benadrukt dat ze er sámen moeten uitkomen en dat het gesprek leidt tot een duurzame oplossing voor een wens die de beroepsgroep zelf al jaren heeft.
Bekijk ook: Overgangsregeling voor regieverpleegkundigen (juni 2019)