Van tevoren even kort afstemmen over wat je gaat doen bijvoorbeeld. Of een opmerking over een mooie sjaal. Cliënten gaven echter ook aan dat het belangrijk is dat een professional de situatie goed weet in te schatten en zich kan verplaatsen in de cliënt.
Ervaringen opgehaald
Deze eerste bevindingen binnen de werkplaats cliëntenperspectief zijn het resultaat van groepsgesprekken die eind januari hebben plaatsgevonden. Verschillende thema’s op het kennisplein Zorg voor Beter zijn besproken met elf thuiswonende ouderen, mantelzorgers en professionals. Hun positieve en negatieve ervaringen in de interactie tussen de zorgprofessional en cliënt waren hierbij leidend. Tijdens het groepsgesprek is gesproken over de thema’s vrijheid & veiligheid, tijd voor mij in de zorg, zingeving, eigen regie en goed in gesprek met de professional.
Informatie op het kennisplein
De ervaringen worden gebruikt als input voor verschillende vormen van informatie op het kennisplein, die de zorgprofessionals stimuleren om in hun werk meer naar het cliëntperspectief te kijken. Elke cliënt heeft daarbij andere wensen en behoeften. Dit sluit ook mooi aan bij het vernieuwde kwaliteitskader. In dit kader is een van de uitgangspunten namelijk 'de cliënt als mens is altijd het vertrekpunt'.
Wil je meedenken?
Binnen de werkplaats zullen nu verschillende werkvormen ontwikkeld worden die de basis vormen voor een tweede groepsgesprek. Ook zal een soortgelijk traject plaatsvinden binnen de intramurale zorg. Heb je interesse om mee te denken? Stuur een mailtje naar l.delmee@vilans.nl
De werkplaats cliëntperspectief is een samenwerking tussen LOC, Zorgbelang Brabant en Vilans, met financiële ondersteuning van ZonMw.
Lees meer op Zorg voor Beter