Veilige principes
Volgens de Veilige Principes is het de verantwoordelijkheid van de zorgorganisatie om zorg te dragen voor een procedure voor het bespreken van problemen met medicatiebeheer met de cliënt en eventuele besluitvorming over het (geheel of gedeeltelijk) overnemen van beheer van de medicatie. Het zorgleefplan heeft een onderdeel waar de afspraken over overname van het beheer kunnen worden vastgelegd. Voorwaarde voor het overnemen van het medicatiebeheer is het zoveel mogelijk aanleveren van medicatie door de apotheek via een GDS-systeem (geneesmiddelen distributiesysteem, zoals een Baxter-systeem). In de thuiszorg dient de cliënt hier mee in te stemmen.
Regelmatig evaluatie
Om tijdig vast te kunnen stellen dat een cliënt zijn of haar medicatie niet meer zelf kan beheren moet het beheer regelmatig worden geëvalueerd. In ieder geval bij de start van de zorgverlening, wanneer de situatie van de cliënt wijzigt, bij een halfjaarlijkse evaluatie en wanneer er twijfels bestaan.
Beoordeling Eigen Beheer Medicatie
Om de zorgverleners te helpen bij deze beoordeling ontwikkelde het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, het hulpmiddel ‘Beoordeling eigen beheer van medicatie’ (BEM). Met de BEM realiseert de zorgverlener een individueel zorgplan voor het medicijngebruik van de cliënt op dat moment. Uitgangspunt hierbij is de zelfstandigheid van de cliënt.
Werkmaterialen - vragenlijsten en formulieren
Het Instituut heeft de BEM-werkmaterialen nu vernieuwd en stelt deze nu gratis beschikbaar. Door het gebruik van de signalerings- en BEM materialen houden medewerkers vanaf de intakefase zicht op welke zorg een patiënt nodig heeft op het gebied van medicijngebruik. Samen met de cliënt en of mantelzorg wordt met behulp van vragenlijsten een gesprek gevoerd over wat hij/zij nog zelf kan doen, of welke aanvullende hulp of hulpmiddelen nodig zijn. Op basis hiervan maakt de zorgmedewerker afspraken met de cliënt over de te geven zorg en wordt de zorgcategorie medicatie vastgesteld en vastgelegd (de BEM-code). Ook mantelzorgers, familie, de huisarts en apotheker worden bij de beoordeling betrokken.
Voor wie?
Apothekers, artsen, begeleiders, kwaliteitsfunctionarissen, verpleegkundigen, verzorgenden
Download werkmaterialen BEM nu gratis
NB De materialen zijn te downloaden na registratie.
1. Maak eerst eenvoudig account aan bij Medicijngebruik.nl
2. Download werkmaterialen BEM via Medicijngebruik.nl
In de 'Werkwijze BEM' staat een overzichtelijk stappenplan – welke materialen wanneer gebruiken?
Er zijn vragenlijsten en formulieren voor een intakegesprek. En Signaallijsten voor gebruik- en beheerproblemen of medische klachten die doorlopend te gebruiken zijn.
Lees meer op Zorg voor Beter