Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Palliatieve Zorg

Wensenboekje voor laatste levensfase 06/11/2019

De Netwerken Palliatieve Zorg Twente hebben een ‘Wensenboekje’ gemaakt. Dit boekje helpt bij het vroegtijdig bespreekbaar maken van de laatste levensfase en de wensen die iemand nog heeft. Het boekje is gratis te bestellen of downloaden.

Ga in gesprek over de laatste levensfase

Praten over de laatste levensfase is vaak moeilijk. Dit boekje, dat de cliënt die ziek is of achteruit gaat, zelf kan invullen, kan daarbij helpen. Dit wensenboekje bevat naast schrijfruimte voor wensen en weetjes, ook veel praktische tips en vragen die de cliënt kan gebruiken bij je gesprek met de arts bijvoorbeeld. Het boekje is bedoeld om cliënten, naasten en hulpverleners te helpen bij het in gesprek gaan over wat belangrijk is voor hen in de laatste levensfase. Het boekje kan de cliënt structuur, rust en inzichten geven.

Alleen samen

Samen met familie, vrienden en zorgverleners kun je de laatste fase van je leven zo aangenaam mogelijk invullen. Omdat er zoveel mensen bij zijn, is het handig om zaken op te schrijven en te delen met alle betrokkenen.

Netwerk palliatieve zorg Twente

Het wensenboekje is gemaakt door het Netwerk palliatieve zorg Twente.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg heeft als doel om je leven (tijdens de laatste levensfase) dragelijker en comfortabeler te maken; door lijden te voorkomen of te verlichten. Deze zorg kan weken, maanden of jaren duren en is niet gericht op genezing. Palliatieve zorg wordt vaak verward met zorg in de laatste fase (of terminale zorg). Maar palliatieve zorg is breder. Het betreft de fase vanaf het moment dat je hoort dat je niet meer beter wordt. Het gaat hierbij niet alleen om degene die ziek is, maar ook om familie en naasten. In het gesprek met de omgeving kan dit wensenboekje een rol vervullen.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Rob van Pernis 20/11/2019

Op welke wijze kan ik een paar van deze boekjes bestellen?