Partners mochten altijd komen logeren maar sliepen dan wel in een apart ziekenhuisbed dat tegen het bed van de bewoner stond. Daardoor lagen de partners alsnog gescheiden door een hek of het hoogteverschil.
Enthousiaste reacties
Sinds een maand gebruiken ze bij Oudshoorn het duobed. Bewoners en familie zijn enthousiast. Het echtpaar Michiel en Anneke Lachmann sliep dankzij het bed voor het eerst sinds zeven jaar weer samen. 'Ik mis het lichamelijk contact, de intimiteit, aanraking streling. Ik heb er veel verdriet van gehad. Eigenlijk heb ik zes jaar gehuild', zegt Anneke Lachmann tegen EenVandaag.
Ontstaan van het idee
Marianne Wijtman, clustermanager bij Oudshoorn en initiatiefnemer van het duobed, is blij dat ze een bijdrage heeft kunnen leveren aan die behoefte. Het idee ontstond toen ze een vrouw sprak waarvan de man recent was overleden. 'Haar man was bewoner van ons verpleeghuis. Elke dag was deze mevrouw er en als hij tussen de middag sliep dan zat ze naast zijn bed en hield zijn hand vast. Toen ik haar vroeg hoe het met haar ging, zei ze dat ze zo graag nog een keer naast haar man had willen liggen. Dat dat niet kan, raakt me nog steeds.'
7 tips om seksualiteit bespreekbaar te maken
Geld is nu nog een probleem
Waarom hebben verpleeghuizen niet standaard een tweepersoonsbed? Reden: te weinig geld. Volgens Actiz, de organisatie voor zorgondernemers, komt er pas een nieuw bed als het oude is afgeschreven. Als niemand erover begint, komt het er niet van. Toch is het volgens Wijtman ook een kwestie van creatief omgaan met geld. 'Bij Oudshoorn hebben we een stichting waar bijvoorbeeld donaties of erfenissen in komen. Ik heb het idee voor het duobed ingediend en subsidie gekregen voor twee bedden.' Een duobed kost 1000 euro.
Sinds een paar jaar is er meer aandacht voor seksualiteit en intimiteit bij ouderen in verpleeghuizen. Het onderwerp is vaak nog taboe terwijl ouderen met een bevredigend seksleven vaker aangeven dat zij een hogere kwaliteit van leven ervaren.
Tips op Zorg voor Beter
7 tips om seksualiteit bespreekbaar te maken