Meer ouderen bij spoedeisende hulpdiensten
Meer ouderen bezoeken de spoedeisende hulpdiensten (SEH’s) in het ziekenhuis. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS. De oorzaak is niet alleen de vergrijzing. Ook het beleid van de regering, namelijk dat meer ouderen langer thuis blijven wonen, maakt dat het risico op persoonlijke ongelukken, waaronder valongelukken, stijgt.
Else Stapersma: ‘Oudere mensen blijven langer thuis wonen, dus aandacht voor vallen is nodig. Samen met de oudere kijken of er sprake is van valrisico en waar dit in zit. Daarna met de cliënt en eventueel mantelzorgers en familie acties ondernemen om dit risico te verkleinen. Dit filmpje van Zorg voor Beter geeft je in een paar minuten een overzicht wat oorzaken van vallen kunnen zijn en hoe jij kunt helpen om vallen van ouderen te voorkomen.’
https://vimeo.com/136812973
Overigens kan de stijging van SEH-bezoeken ook te maken hebben met het feit dat de zorg is verplaatst. Bij eerder beleid zouden deze mensen in een woonzorgcentra wonen. Als ze toen een ongeluk hadden, bijvoorbeeld een hoofdwond door een val, zou er direct verzorging aanwezig waardoor een bezoek aan een SEH niet altijd nodig was.
Bekijk item: Meer ouderen naar spoedposten, op website van NOS
Wat doe jij in de week van valpreventie?
Vanaf 2 oktober t/m 9 oktober is het de week van valpreventie. Deze week staat in het teken van valrisico en valpreventie. Heb jij extra aandacht voor vallen van ouderen deze week? De tips van Zorg voor Beter:
Filmpje valpreventie
Als zorgmedewerker speel je ook een belangrijke rol in het voorkomen van vallen van ouderen. Het bovenstaande filmpje ‘valpreventie’ geeft je in een paar minuten een overzicht wat oorzaken van vallen kunnen zijn en hoe jij kunt helpen om vallen van ouderen te voorkomen. Het is leuk om samen met je team te bekijken en te bespreken wat je kan doen. Het filmpje is ook te downloaden.
Neem de stap, blijf vitaal
VeiligheidNL heeft een infographic 'Neem de stap, blijf vitaal' voor de ouderen ontwikkeld. Deze kunnen ouderen bekijken om te leren wat ze zelf kunnen doen om de kans op vallen te verkleinen. Print deze uit en geef ‘m mee aan de cliënten bij wie je zorg verleent of hang ‘m op.
Risico op vallen herkennen
Lees hoe je valrisico’s kunt herkennen bij het thema Valpreventie op Zorg voor Beter. Of bekijk het lesmateriaal over valpreventie.