Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Dementie

Vrijwilligerswerk doen heeft positief effect op mensen met dementie 26/06/2019

Mensen met dementie die vrijwilligerswerk doen hebben na verloop van tijd minder emotionele problemen zoals angst, apathie en depressie. Vrijwilligerswerk is voor hen dus een effectief alternatief voor de reguliere dagbesteding. Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC, locatie VUmc. 

Door vrijwilligerswerk blijft iemand zich nuttig voelen en van toegevoegde waarde voor de samenleving. Ook is het belangrijk dat het vrijwilligerswerk aansluit bij de interesses van de persoon met dementie. En dat het aansluit bij wat die persoon nog kan.

Mantelzorgers

Ook voor mantelzorgers heeft het een positief effect als mensen met dementie vrijwilligerswerk doen. Omdat er minder emotionele problemen zijn bij de mensen met dementie voelen mantelzorgers zich hierdoor minder emotioneel belast.  

Meer mensen met dementie

De komende decennia zal het aantal mensen met dementie gaan verdubbelen. Amsterdam UMC onderzoekt daarom mogelijkheden om dit programma op meer plekken in Nederland te verspreiden.

‘Blijf actief!’

Het onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om voor mensen met de diagnose dementie nog actief te blijven, zegt Tara Koenders, expert dementie op Zorg voor Beter. ‘Door samen op zoek te gaan naar passende manieren hoe iemand graag zijn dag wil blijven invullen en welke talenten iemand heeft kan je er voor zorgen dat iemand zo normaal mogelijk zijn leven kan blijven leven. Een voorbeeld is het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Dit kan in wat je altijd al deed (zoals het geven van yogales), maar het kan ook iets anders zijn zoals bijvoorbeeld lesgeven over dementie of voorlezen. Als het maar aansluit op wat iemand wil en kan waardoor zij zich nuttig voelen.’

‘Het leven stopt niet bij dementie’

Ook professor Rose-Marie Dröes, psychiater bij Amsterdam UMC, noemt het belangrijk dat mensen met dementie actief blijven. ‘Niet gaan stilzitten, actief blijven en jezelf nuttig maken is goed voor het ziektebeloop en voor je omgeving. Na de diagnose stopt het leven niet. Mensen moeten wel gewoon verder,’ zegt ze tegen de NOS.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Sonja 31/7/2019

Mooi artikel, ik heb zelf ook positieve ervaringen met mensen met dementie, die als vrijwilliger aan het werk zijn. Men voelt zich weer deelnemer van de maatschappij. Het levert veel op voor de mantelzorger en de deelnemer.