Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Diversiteit in de zorg

Wat heb jij nodig voor cultuursensitieve zorg? 15/05/2019

Onze samenleving bestaat uit steeds meer verschillende mensen. Daarom wordt het steeds belangrijker om in de zorg rekening te houden met culturele verschillen. Wij zijn benieuwd welke vragen jij hebt over cultuursensitieve zorg en waar je graag antwoord op zou willen. Vertel het ons en maak kans op een cadeaubon.

In de toekomst heeft 1 op de 3 mensen in Nederland een andere culturele achtergrond. Een veranderende samenleving heeft natuurlijk ook invloed op de zorg. Meer en meer komen nu ook ouderen met een niet-westerse achtergrond in de ouderenzorg terecht. Dat betekent dat het kunnen leveren van cultuursensitieve zorg steeds belangrijker wordt. Wanneer je cultuursensitief bent, ben je je bewust van je eigen normen en waarden en weet je hoe je rekening kunt houden met de normen en waarden van een ander.

Waarom is dat belangrijk? 

Een mevrouw van 86, geboren in Marokko is opgenomen in een Haags verpleeghuis vanwege haar dementie. Mevrouw spreekt geen Nederlands en haar enige in Nederland wonende dochter heeft een drukke baan en kan niet elke dag langs komen. Omdat mevrouw zich niet verstaanbaar kan maken en de wereld om haar heen niet meer snapt, wordt ze snel boos. Ze wil niet dat zorgverleners haar aanraken, is snel van slag, en slaat letterlijk om zich heen. De zorgverleners vinden haar maar lastig en ervaren iedere dag weer problemen met haar.
Bij deze mevrouw is het niet kunnen spreken van de taal een probleem. Maar er kunnen bijvoorbeeld ook andere normen en waarden meespelen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat zij niet aangeraakt wil worden door mannelijke zorgverleners. Cultuursensitief werken betekent oplettend zijn voor dit soort signalen. 

Wat hebben zorgverleners nodig?

Ondanks de goede bedoelingen van de zorgverleners, kunnen er toch misverstanden ontstaan door verschillende normen en waarden. Om hier iets aan te doen, is Vilans het project Cultuursensitieve Zorg gestart. Centrale vraag daarbij is: wat hebben zorgprofessionals nodig in het kunnen leveren van goede cultuursensitieve zorg? Kortom: waar loop jij tegenaan in de praktijk? Laat het weten door de vragenlijst in te vullen. Dit kost slechts enkele minuten. Wanneer je je e-mailadres achterlaat, maak je ook nog eens kans op een cadeaubon. Dat e-mailadres hebben we nodig om je te kunnen berichten als je de cadeaubon hebt gewonnen.

Hoe cultuursensitief ben jij?

Ben je benieuwd naar je eigen vooroordelen? Doe deze test. Zo kom je erachter of je soms een verborgen voorkeur hebt voor huidskleur of afkomst. Onderhuids.nl is een confrontatie met onze ideeën over ‘de ander’. Ideeën die soms zichtbaar worden en soms onder de oppervlakte blijven. Waarvan we soms tot onze schrik ontdekken dat ze er zijn, omdat ze niet stroken met ons zelfbeeld.

Doe de test

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Laurine de Steur 30/12/2021

Beste Meneer/Mevrouw,

Ik bent student vierdejaars HBO Verpleegkunde. Ik loop momenteel stage in de thuiszorg en doe daar mijn afstudeeronderzoek. Het onderzoek gaat over cultuursensitief werken en zodoende ben ik op deze site beland. In het document 'Wat heb jij nodig voor cultuursensitieve zorg?' staat een link naar een vragenlijst. Echter geeft deze link een fout aan en doet hij het niet. Ik wil daarom vragen of er de mogelijkheid is dat ik deze vragenlijst en/of uitkomsten kan inzien? Zou ik deze toegestuurd kunnen krijgen?

Vriendelijke groet,

Laurine


Emel 28/11/2021

Dag, mijn naam is Emel, vierdejaars HBO-V student en ik ben momenteel druk bezig met afstuderen. Voor mijn script doe ik onderzoek naar cultuursensitieve zorg en hetgeen hiervoor nodig is. Ik ben ontzettend benieuwd naar de resultaten van de vragenlijst. Zou ik deze toegestuurd kunnen krijgen? Ik zie graag een reactie tegemoet.

Vriendelijke groet,

Emel


Wenny Ruijten 10/5/2020

Beste lezer, ik ben 4 e jaars HBO-V duaal studente en heb voor mijn afstudeerproject onderwerp interesse in het verbeteren van interculturele zorg op onze neuropsychiatrie ouderenafdeling. Net zoals Esther is mijn vraag of jullie de bevindingen van de vragenlijsten met mij zouden willen delen. Mogelijk kunnen jullie nog tips geven over andere nuttige organisaties/bronnen ?
Met vriendelijke groet,
Wenny


Esther 6/11/2019

Hoi! Ik richt mijn afstudeeronderzoek op interculturele zorg. Nu was ik benieuwd welke knelpunten vanuit de praktijk uit de vragenlijst zijn gekomen. Zou je die met mij kunnen delen? Alvast bedankt!