Aanleren communicatievaardigheden
VIO richt zich op het aanleren van communicatievaardigheden aan (teams van) professionele zorgverleners en mantelzorgers. Doel is het beter om kunnen gaan met ouderen met gedrags- en/of stemmingsstoornissen. VIO geeft de zorgverleners inzicht in hoe hun eigen gedrag van invloed is op het gedrag van de cliënt. De interventie bestaat uit een aantal fases waarbij gebruik wordt gemaakt van video-opnames, oefenopdrachten en feedbacksessies, begeleid door een speciaal opgeleide VIO begeleider.
De interventie is ontwikkeld door De Wever|Expertisecentrum VIO: www.vio-dewever.nl/. Op deze site staat informatie over eenmalige workshops, een basiscursus en een opleiding tot VIO-begeleider.
Video interventie voor mantelzorgers
Dementie of een beroerte heeft vaak ingrijpende gevolgen, ook voor mantelzorgers. Er kunnen misverstanden ontstaan, irritaties en opstandig gedrag. Deze videointerventie ondersteunt ook mantelzorgers in de omgang met het veranderende gedrag. Deze video is onderdeel van de DVD 'Anders kijken...anders doen' die via de website van VIO voor 25 euro te bestellen is (inclusief boekje met informatie).
https://youtu.be/CEcbt8x1gU4
Beter omgaan met gedragsstoornissen
Door vergrijzing krijgen steeds meer professionele zorgverleners en mantelzorgers te maken met de zorg voor kwetsbare oudere cliënten met gedrags- en/of stemmingsstoornissen. Professionele zorgverleners hebben onvoldoende kennis van deze stoornissen. Ondersteuning in het ermee om (leren) gaan schiet vaak tekort. VIO helpt zorgverleners en mantelzorgers beter te leren omgaan met gedrags- en/of stemmingsstoornissen en het leren begrijpen waar het gedrag vandaan komt.
Erkenningstraject interventies ouderenzorg
In de ouderenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies. Twee onafhankelijke commissies (ouderenzorg en gehandicaptenzorg) onder voorzitterschap van prof. dr. Pauline Meurs beoordelen de ingediende interventies. Op Zorg voor Beter staat een overzicht van erkende interventies. Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.
Vilans is partner van het samenwerkingsverband Erkenning van Interventies, dat verder bestaat uit het RIVM Centrum Gezond Leven, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en het Trimbos-inistituut.
Meer op Zorg voor Beter