In een 3-tal portretfilmpjes wordt met een vette knipoog geschetst hoe de praktijk er uitziet voor individuele cliënten als we ons niet aan die 10 uitgangspunten houden. Jeroen Schumacher licht toe waarom gekozen is om dit op deze manier in beeld te brengen: 'Het onderwerp schuurt, zowel voor cliënten als voor omgang met onbegrepen gedrag door familie en medewerkers. Kennis van zaken is dan een factor maar vooral het besef dat een pil nooit de oorzaak wegneemt. Tosca Niterink kan als geen ander het wrange én absurde van de realiteit verbeelden.'
Bekijk de filmpjes
Ik bid niet voor bruine bonen
https://www.youtube.com/watch?v=jgW-aGBeWYY
Gooi open die tent
https://www.youtube.com/watch?v=zA8LYjAj2UE
Welterusten
https://www.youtube.com/watch?v=Ql1s1BWn2ew
10 uitgangspunten voor bewust gebruik psychofarmaca
In het kader van het programma ‘Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca' zijn in januari 2016 10 uitganspunten voor het bewust gebruik van psychofarmaca bij probleemgedrag geformuleerd. Dit in samenwerking met een groep experts uit de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Bestaande uit artsen, gedragswetenschappers, onderzoekers, apothekers, managers, bestuurders en Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Landelijk programma Bewust gebruik psychofarmaca
De filmpjes zijn ontwikkeld in het kader van het programma 'Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca'. Binnen dat programma ondersteunt Vilans 30 organisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg bij het afbouwen van psychofarmacagebruik. Monitoring van de resultaten is in handen van afd Huisartsgeneeskunde van het UMCG (Prof. S.U. Zuidema) en het CVBP (Dr. G. de Kuijper). De 15 organisaties in de ouderenzorg zijn in 2016 gestart. De eerste deelnemers uit de verstandelijke gehandicaptenzorg zijn recent in 2017 gestart. Er is nog ruimte voor enkele organisaties in de gehandicaptensector om mee te doen.
Lees meer op Zorg voor Beter