Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Onderwijs

Videoreeks liefdevolle zorg 02/12/2019

Veel organisaties in de ouderenzorg maken de omslag naar persoonsgerichte zorg, met meer ruimte en aandacht voor de persoonlijke wensen en verlangens van bewoners. Om hierbij te ondersteunen, ontwikkelde Leyden Academy de gratis videoreeks Liefdevolle zorg in de praktijk. De 19 korte video’s brengen elk een herkenbare praktijksituatie in beeld, die inspireert en aanzet tot een gesprek over goede zorg.

Elke video (1,5 minuut) laat een echte praktijksituatie zien, met voorbeelden die leefplezier en liefdevolle zorg illustreren. Alle filmpjes eindigen met een vraag die uitnodigt om er zelf mee aan de slag te gaan of er met collega’s over in gesprek te gaan. De videoreeks is gemaakt voor medewerkers zorg en welzijn.

https://youtu.be/H_L-eTDEjjY

Vier thema's

De volgende thema’s komen aan bod:
  • Leren kennen van de bewoner. 5 video’s, waaronder verzorgende Theresa die op een bijzondere manier contact maakt;
  • Bijdragen aan leefplezier. 6 video’s, met onder meer Inez en Jeanette die laten zien dat leefplezier soms zomaar kan ontstaan;
  • Delen van ervaringen. 4 video’s, waaronder activiteitenbegeleider Monique die foto’s deelt om de familie te betrekken;
  • Omgaan met dilemma’s. 4 video’s, met onder meer de vraag of het hondje van bewoner Willy bij hem in huis mag komen wonen.
Deze vier thema’s vormen ook de basis van het Leefplezierplan voor de zorg, een nieuw ontwikkelde werkwijze waarin het positief welbevinden van bewoners centraal wordt gesteld.

De videoreeks Liefdevolle zorg in de praktijk is opgenomen in het najaar van 2019 bij zorgorganisaties Azora (locatie Den Es, Varsseveld), Respect Zorg (locatie Quintus, Den Haag), Schakelring (locatie Zandley, Drunen) en Topaz (locatie Zuydtwijck, Leiden).

Samen met de doelgroep verzorgenden

De videoreeks is ontwikkeld in samenspraak met de doelgroep: circa 200 vooral mbo-opgeleide verzorgenden IG, woon- of activiteitenbegeleiders, coördinatoren zorg en welzijn en zorgassistenten. Op basis van hun voorkeuren voor de vorm en leerdoelen is gekozen voor korte, inspirerende leereenheden van circa 1,5 minuut.

Breed toepasbaar

Dankzij de financiële steun van het Jo Visser fonds zijn de video’s gratis beschikbaar. Opleiders in de (ouderen)zorg kunnen de complete reeks gebruiken of losse filmpjes inbedden in bestaande trainingen en onderwijsprogramma’s. De videoreeks kan ook goed worden toegepast binnen onderwijsinstellingen, door trainers en educatieve uitgevers in zorg en welzijn.

Bent u benieuwd hoe u de videoreeks kunt gebruiken als bijscholing of onderwijsprogramma? Meld u dan aan voor de Bijeenkomst voor microlearning Liefdevolle zorg in Leiden op donderdag 6 februari 2020.

Neem in geval van vragen contact op met Niels Bartels, manager communicatie, via tel. (071) 524 0960 of via e-mail: bartels@leydenacademy.nl

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]