Wat zijn jouw sterke en zwakke kanten? Werken met video kan een belangrijke toegevoegde waarde hebben in de begeleiding van cliënten. Het is een effectief feedbackinstrument voor zowel zorgverleners als mantelzorgers. Videobeelden helpen te reflecteren op eigen handelen. Het is vaak veel effectiever om een situatie te bekijken in plaats van erover te praten.
Een video-opname maken is makkelijk
Het maken van een video opname is gemakkelijk. Met iedere smartphone kun je een filmpje maken. Er is altijd wel een collega die het leuk vindt om te doen. Een opname van 5 tot 10 minuten van een dagelijkse situatie is al voldoende. Maak wel goede afspraken binnen je organisatie over toestemming van de cliënt en omgang met privacy.
Op een ander rustig moment kun je de beelden, samen met een coach terugkijken. Met de coach bespreek je hoe een zorg- of contactmoment is verlopen. Wat ging goed? Waar liggen aandachtspunten? Op deze manier is het inzetten van video coaching een manier om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Meestal zijn twee tot drie video-opnamen opname voldoende om het beoogde resultaat te bereiken.
Zorgverleners, psychologen en leidinggevenden kunnen ook een opleiding ‘video interactie coach’ volgen.
Lees meer over videofeedback
De Innovatiekring Dementie geeft in twee artikelen meer informatie over videofeedback:
Voorbeeldvideo’s
Goede communicatietips en voorbeeldvideo’s staan op ons thema: Goed in gesprek, boordevol tips voor betere communicatie in de zorg.
https://youtu.be/90fml0-7gqM
Bekijk ook de andere video's bij het Thema Goed in Gesprek.
Verbeteren doe je zo
Naast deze informatie over het werken met video-opnamen is het thema ‘Verbeteren doe je zo’ geupdate met nieuwe materialen.