In 2014 publiceerde de IGZ het rapport 'Verbetering van de kwaliteit van ouderenzorg gaat langzaam'. Naar aanleiding daarvan hield de inspectie het afgelopen jaar extra toezicht op 150 verpleegzorginstellingen. 82 van de 150 instellingen hebben wel voldoende verbeteringen geboekt.
Lijst van 150 onderzochte verpleeghuizen
Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de IGZ op 5 juli de lijst van 150 verpleeghuizen (pdf) bekend gemaakt waar de inspectie het afgelopen jaar intensief toezicht hield. Bij deze lijst betekent 1: intensief vervolgtoezicht, 2: vervolgtoezicht, 3: in afwachting van resultaatsverslag al dan niet vervolgtoezicht nodig en 4: toezichttraject afgesloten. Lees op de website van IGZ de uitgebreidere toelichting bij de verschillende categorieën.
In oktober 2016 publiceert IGZ een geactualiseerde lijst. Op 28 juli 2016 stuurde IGZ een toelichting op de beoordelingscriteria (pdf)
Belangrijkste bevindingen van inspectie
- Sturen op kwaliteit en veiligheid - 22% van de getoetste instellingen scoorde onvoldoende op sturen op kwaliteit en veiligheid.
- Protocollen en richtlijnen - in 40% van de instellingen werken medewerkers onvoldoende volgens afgesproken protocollen en richtlijnen
- Cliëntdossier - Het cliëntdossier was bij 43% van de getoetste instellingen onvoldoende op orde.
- Deskundigheid en inzetbaarheid personeel - 23% van de instellingen zette niet voldoende deskundige medewerkers in voor de uitvoering van de dagelijkse zorg. Omgaan met probleemgedrag bij dementie is een aandachtspunt.
- Medicatieveiligheid - De medicatieveiligheid was bij 46% van de getoetste instellingen niet op orde. In 39% van de instellingen voerden medewerkers geen tweede controle uit bij risicovolle medicatie. Ook was in 37% van de instellingen geen actuele toedienlijst voor medicatie beschikbaar.
- Vrijheidbeperkende maatregelen - De inspectie constateerde dat 31% van de getoetste instellingen niet voldeed aan de regels voor vrijheidsbeperking.
Oorzaken
De inspectie ziet 3 belangrijke oorzaken:
- Bestuurders sturen onvoldoende op kwaliteit en veiligheid van de zorg.
- Kennis en vaardigheden van medewerkers zijn onvoldoende.
- Deskundigheid en inzetbaarheid van medewerkers passen niet goed bij de zorgbehoefte van cliënten.
Rapportage van inspectie
Lees meer op Zorg voor Beter
De inspectie spreekt met name zorg uit over de onderwerpen Medicatieveiligheid, Vrijheidsbeperking, Zorgplannen, Probleemgedrag en Dementie, waar het Zorg voor Beter kennisplein uitgebreide informatie over heeft. Zorg voor Beter biedt praktische handvatten voor de verbetering van de kwaliteit van zorg op basis van richtlijnen. Ook biedt het per thema een overzicht van scholingsprogramma's, trainingen en cursussen. In de onderwijs-hoek is lesmateriaal te vinden. Voor praktische stappenplannen en verbetermethoden, zie Verbeteren doe je zo op dit kennisplein.