Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Valpreventie

Effectieve valpreventie voorkomt toenemende zorgvraag 02/10/2019

In 2018 zijn 108.000 65-plussers op de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis terecht gekomen na een valongeval in of om huis. Dat komt neer op 1 SEH-bezoek elke 5 minuten. In 70% van deze valongevallen ging het om ernstig letsel en 10% moest worden opgenomen in een verpleeghuis. De prognose is dat het aantal SEH-bezoeken na een valongeval stijgt met 47% tot 2050.

Serieuze gevolgen voor ouderen en maatschappij

Het letsel opgelopen door een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen en hun kwaliteit van leven. En, vallen is ook een maatschappelijk probleem. Getroffen ouderen hebben een grote kans in het ziekenhuis en/of verpleeghuis te belanden waardoor de zorg voor ouderen verder onder druk komt te staan: plek in verpleeghuizen is beperkt, spoedzorg raakt overvraagd en WMO voorzieningen staan onder druk. De directe medische zorgkosten gerelateerd aan valongevallen bedroegen 955 miljoen euro in 2018.

Nieuwe cijfers over privé-valongevallen bij ouderen

Valpreventie remt zorgvraag af

'Inzet van effectieve valpreventie kan de toenemende zorgvraag terugdringen. Dat kan door ouderen met een verhoogd valrisico eerder in beeld te krijgen en deel te laten nemen aan bestaande effectieve valpreventieprogramma’s,' aldus Wietske Hoekstra van VeiligheidNL. 8 op de 10 ouderen die op de SEH komen na hun val hadden daarvóór al een verhoogd valrisico. Vanuit de wetenschap en praktijk weet VeiligheidNL wat je kunt doen om het risico op een val te verlagen en dat valpreventie loont.

Valpreventiespel DobbelFit

Zorg voor Beter roept zorgprofessionals op om extra aandacht te besteden aan valpreventie onder ouderen. Een leuke methode is bijvoorbeeld het spelen van het valpreventiespel DobbelFit. Dit is het kennis- en actiespel waarmee ouderen fit en vitaal blijven. Samen bewegen en lachen staat voorop. Het spel helpt zorgprofessionals om ouderen met een verhoogd valrisico in beeld te krijgen: de eerste stap in effectieve valpreventie.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]