Jan Visschedijk (55) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) deed onderzoek onder 100 ouderen (65+) uit 10 verschillende verpleeghuizen. Al deze mensen hadden hun heup gebroken. Uit het onderzoek blijkt dat bij 63% van deze groep 65-plussers valangst voorkomt. Veel ouderen komen na een gebroken heup niet meer terug op hun oude niveau. Bij hen vermindert de kwaliteit van leven.
Consequenties van valangst
Visschedijk: 'Valangst heeft 2 consequenties. Ten eerste verkrampen mensen, waardoor het risico om te vallen juist toeneemt. Ten tweede gaan ze minder actief oefenen bij de fysiotherapeut, waardoor het lichaam zwakker wordt.' Daardoor belandt deze groep in een neerwaartse spiraal. 'Veel mensen durven na thuiskomst de straat niet zomaar op of zijn bang om te vallen tijdens het aankleden. Die angst leidt vaak tot nog meer angst.' Lees meer: risico's op vallen herkennen op Zorg voor Beter
Praten en bewegen
De oplossing is om juist over deze angst te praten, aldus Visschedijk. 'Er moet extra aandacht komen voor dit psychologische aspect. En deze groep mensen moet meer bewegen, zodat het lichaam sterker wordt. Men krijgt dan meer zelfvertrouwen, waardoor de valangst afneemt.' Daarvoor kijken de onderzoekers in meerdere verpleeghuizen naar wat ouderen helpt om weer actiever te worden. Lees meer over het project FIT-HIP dat gesubsidieerd wordt door ZonMw.
Positieve resultaten: Zicht op Evenwicht
Dankzij de erkende interventie 'Zicht op Evenwicht' daalt het aantal valincidenten met 30%. Bij deze therapie komt de zorgprofessional bij de oudere thuis om samen tot een op maat gesneden advies te komen. Dat constateert gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn die hiermee promoveert aan de Universiteit Maastricht.
In deze therapie zoekt de zorgprofessional - een verpleegkundige van de thuiszorg, of fysio- of ergotherapeut- de oudere 3 keer thuis op om daar 1-op-1 samen te werken aan vermindering van val-angst en verbetering van zijn of haar functioneren.
Valpreventieprogramma's
'Zicht op Evenwicht is een van de effectieve valpreventieprogramma’s. Deze zijn bedoeld om het vallen bij ouderen te voorkomen.
Lees meer op Zorg voor Beter
Thema valpreventie