
Met ingang van 2015 verloopt zorg en ondersteuning vanuit de Wmo voor ouderen, mensen met een beperking en chronisch zieken via het Wmo-loket van de gemeente, een buurtteam of een sociaal wijkteam. Zij bekijken wat een inwoner en zijn naasten zelf nog kunnen. Als meer steun nodig is, wordt een zogenaamde maatwerkvoorziening ingezet.
Sociale wijkteams: ervaringen gemeenten en zorgaanbieders
In de blogserie ‘Over grenzen’ op het kennisplein Chronische Zorg doen gemeenten en zorg- en welzijnsaanbieders verslag van hun ervaringen met sociale wijkteams in het kader van de transitie AWBZ-Wmo. Samen met Vilans werken zij in wijkpilots aan de transformatie naar zorg en ondersteuning in de buurt. Positieve effecten, maar ook dilemma's en knelpunten komen aan bod.
Zes gemeenten: Haarlem, Nieuwegein, Laarbeek en Weert, Nederweert en Leudal nemen deel aan de wijkpilots. Iedere gemeente kiest voor een eigen invulling. Zo ligt het accent in de gemeente Laarbeek op gezondheid en gedrag en vervullen vrijwilligers in de gemeente Nederweert een leidende rol. De insteek van de blogs is praktijkgericht: wat gebeurt er in de wijken? Wat werkt wel en niet? De blogs gaan niet specifiek over ouderenzorg, maar wel over meer samenwerken in de wijk, dat even relevant is voor de langdurige zorg.
Blogserie 'Over grenzen' op kennisplein Chronische Zorg

]]>