Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Dementie

E-learning over pijn herkennen bij dementie 15/05/2019

Hoe weet je of mensen met dementie pijn hebben? Zelf kunnen namelijk vaak niet meer aangeven dat ze pijn hebben of waar het precies pijn doet. Een team onderzoekers ontwikkelde daarom een nieuw hulpmiddel: de PAIC 15-observatieschaal. In een gratis e-learning leer je hoe je dit hulpmiddel gebruikt en hoe je de 15 signalen van pijn kunt herkennen.

In de gratis e-learning van Free Learning leer je hoe de 15 pijnsignalen van de PAIC 15-observatieschaal eruit kunnen zien. Acteurs doen bijvoorbeeld voor hoe je aan iemands gezicht bepaalde pijnsignalen kunt herkennen. Denk aan het fronsen van de wenkbrauwen of het samentrekken van de ogen (de meest voorkomende uiting van pijn!).

Doe de gratis e-learning op free-learning.nl

Voorbeeldvideo's 

Van verschillende vormen van pijnherkenning krijg je in de e-learning voorbeeldvideo’s te zien. Vervolgens test je je kennis. Kun jij de pijnsignalen herkennen? Als je genoeg goede antwoorden geeft, ontvang je een certificaat. In totaal ben je ongeveer 30 minuten bezig met de training. De e-training is geaccrediteerd (1 accreditatiepunt) voor verpleegkundigen.

PAIC 15-observatieschaal

PAIC staat voor Pain In Impaired Cognition, oftewel: pijn bij een cognitieve stoornis. In de observatieschaal staan 15 signalen van pijn die zijn verdeeld in 3 categorieën:

  1. Gezichtsuitrdukkingen
  2. Lichaamsbewegingen
  3. Stemgeluiden

Praktische handvatten

De PAIC 15 is ontwikkeld door een Europees onderzoeksteam, waaronder onderzoekers van het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG (UNO-UMCG) en het Universitair Netwerk voor de Care sector ZH (UNC-ZH). Bij het UNO-UMCG loopt een implementatieonderzoek voor PAIC 15. Het doel is om verpleeghuizen te ondersteunen bij de invoering van dit pijn-observatie-instrument. Naar verwachting leiden de uitkomsten van dit onderzoek begin 2020 tot praktische implementatiehandvatten.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Sanne Maas 10/7/2019

Is er ook onderzoek gedaan naar het verschil (bv in buirkbaarheid of validatie) ten opzichte van bijvoorbeeld andere pijnobservatieschalen zoals bv de PACSLAC? Wat is het voordeel van de PAIC-15?
Is hierover ook literatuur beschikbaar?

Ik hoor het graag!

Met vriendelijke groet,
Sanne Maas
Gz-psycholoog


Wilco Achterberg 6/6/2019

De PAIC is inderdaad gevalideerd voor mensen met dementie in Nederland, publicaties zijn onderwerg. Er is nu ook onderzoek bezig naar validatie bij mensen met een afasie na een beroerte. Iedereen mag de elearning gebruiken. Wilco achterberg, hoogleraar ouderengeneeskunde LUMC


Eric 22/5/2019

Vraag: is deze paic15 al gevalideerd in Nederland?
En zo ja mag iedereen deze E-training dan aanbieden?