Volgens Movisie is er veel handelingsverlegenheid onder professionals voor het bespreekbaar maken van eenzaamheid. ‘Professionals geven aan bang te zijn om het eenzame gevoel op te roepen en daarna niets te kunnen betekenen’, zegt Martha Talma, adviseur/trainer bij Movisie. ‘Ook is er sprake van een taboe rond eenzaamheid. Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben. Hulpverleners zijn bang om hun cliënt een stempel te geven.’
Handboek en materialen
Movisie heeft het handboek training Verbinden met eenzaamheid (pdf) ontwikkeld om professionals te trainen het gesprek aan te gaan over eenzaamheid. In de training ‘Verbinden met eenzaamheid' worden professionals zich bewust van hun eigen schroom en weerstand en leren ze zich te verbinden met de eenzaamheid van de ander.
Eenzaamheid hoort bij het leven
Mensen die eenzaam zijn willen in de eerste plaats gezien en gehoord worden, stelt Talma. ‘Eenzaamheid hoort bij het leven, net als andere gevoelens. Cliënten geven aan dat ze vaak niet geholpen zijn met adviezen of oplossingen. Ze voelen zich dan niet begrepen en dat versterkt juist het gevoel van eenzaamheid.’
Verbinding maken
De trainers van Movisie adviseren professionals om de verbinding met de cliënt aan te gaan en het gevoel van eenzaamheid van de cliënt te erkennen. Het uitspreken en erkennen van gevoelens van eenzaamheid geeft lucht en biedt een opening. Vervolgens kun je praten over wat de behoeften van de cliënt zijn. De training is onderdeel van een bredere aanpak van Movisie tegen eenzaamheid.
Zingeving en levensvragen
Naar eenzaamheid en sociaal isolement is veel onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat aandacht voor levensvragen en zingeving bij eenzame ouderen essentieel is. In het thema ‘Welbevinden en levensvragen’ vind je hierover meer informatie, zoals het boek ‘Mag een mens eenzaam zijn’? Bekijk meer materialen in het thema.