Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Mantelzorg

'Ook jongeren en vitale ouderen inzetten als mantelzorger' 18/11/2019

Het aantal ouderen dat mantelzorg nodig heeft, neemt de komende jaren toe. Aan de andere zijn er steeds minder mensen die deze mantelzorg kunnen bieden. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). 

Uit de ‘Toekomstverkenning mantelzorg aan ouderen in 2040’ blijkt dat mantelzorg alleen maar belangrijker wordt nu ouderen steeds langer thuis (moeten) blijven wonen. Het onderzoek richtte zich dus op de vraag: Hoe zal de mantelzorg aan zelfstandig wonende ouderen zich ontwikkelen in een toekomst waarin de vergrijzing alleen maar meer toeneemt?

Niet alleen naasten als mantelzorger

Brancheorganisatie ActiZ liet onderzoek doen naar de toekomst van de ouderenzorg. Want maar liefst 90 procent van de professionele zorg voor ouderen en chronisch zieken wordt geboden door leden van ActiZ. Mantelzorgers zijn belangrijk om de zorg voor ouderen en chronisch zieken goed te kunnen organiseren. De traditionele groep van mensen tussen 50 en 65 jaar die mantelzorg verricht, wordt kleiner en ouder. ActiZ pleit er daarom voor om mantelzorg breder te zien dan alleen naasten en familie. Zo kunnen ook jongeren en vitale ouderen een rol vervullen als mantelzorger. 

ActiZ vindt het belangrijk dat er wordt gezocht naar manieren om mantelzorg en ondersteuning door naasten meer mogelijk en aantrekkelijk te maken.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Annemien van der Veen 22/11/2019

Goed idee om jongeren en statushouders in te zetten ter ondersteuning van (eenzame) ouderen. Studenten van ROC Midden Nederland helpen met hulp in de huishouding, eten koken, boodschappen doen, kopje thee drinken en een praatje maken, samen een wandeling maken bijvoorbeeld om medicijnen bij de apotheek op te halen. Allemaal nuttige hulp. De studenten helpende in zorg en welzijn helpen kwetsbare ouderen waardoor ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Via onze wijkleerbedrijven doen studenten dit soort klussen in de wijken. Wel jammer dat dit nuttige werk vaak in de sfeer van informele zorg blijft en er na de opleiding op dit gebied niet altijd een goed betaalde baan in het verschiet ligt. Terwijl we ze toch zo hard nodig hebben.