Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Zorg en dwang

Tips om het gebruik van psychofarmaca terug te dringen 29/05/2019

Om het oneigenlijke gebruik van psychofarmaca terug te dringen is een goede samenwerking tussen bestuurders, artsen, zorgmedewerkers en apothekers belangrijk. In de publicatie ‘Zorgorganisatie en apotheker: werken aan juist gebruik van psychofarmaca’ staan veel tips voor verbetering van deze samenwerking. 

Bijwerkingen psychofarmaca

Psychofarmaca zijn medicijnen die worden ingezet bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen. Zorgorganisaties zetten deze middelen nog te vaak onnodig in bij probleemgedrag bij dementie. Niet alleen helpen deze middelen hier niet altijd bij, ze hebben ook veel bijwerkingen als sufheid, slecht lopen, risico op vallen, moeite met slikken en hoge bloeddruk. 

Tips voor apotheker en bestuurder

In het landelijke actieprogramma Het kan beter met minder, bewust gebruik van psychofarmaca van Vilans is al veel aandacht besteed aan het terugdringen van psychofarmaca. Maar het kan nog steeds beter. In de publicatie staan tips en adviezen van professionals die ervaring hebben met het terugdringen van het gebruik van psychofarmaca. 

Zo zijn er tips gericht op de samenwerking tussen apotheker en bestuurder, bijvoorbeeld: ‘Bespreek met elkaar het aantal keer per jaar dat er medicatie-reviews worden uitgevoerd’ en ‘besteed aandacht aan de beschikbaarheid van een (digitaal) actueel medicatieoverzicht voor de zorgverleners’. 

Tips voor zorgmedewerkers

Maar ook staan er tips in voor de zorgmedewerker: ‘Stel vragen over de reden van voorschrijven van psychofarmaca-gebruik bij cliënten en neem het niet als vanzelfsprekend’. Of ‘Stel vragen over individuele cliënten aan de apotheker over psychofarmacagebruik en maak afspraken met de apotheek op welke wijze het team het beste vragen kan stellen’. En misschien wel een van de leukste: ‘maak uw collega’s enthousiast om ook na te denken over het bewuster omgaan met psychofarmaca’. Meer tips staan op de pagina Tips en uitleg van psychofarmaca bij het thema Vrijheidsbeperking.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Bernadet 4/6/2019

Ik mis hierin de vermelding van samenwerking met de psycholoog, die zeker bij (het voorkomen van ) de inzet van psychofarmaca bij probleemgedrag van essentieel belang is!