Honderden zorgmedewerkers die COVID-19 opliepen en langdurig ziek werden, zijn na twee jaar nog niet hersteld. Zij dreigen hun baan te verliezen. Via een subsidieregeling biedt het kabinet werkgevers in de zorg tijdelijke ondersteuning om langdurig zieke zorgmedewerkers nog minimaal zes maanden langer in dienst te houden. De medewerker krijgt zo meer tijd voor herstel en re-integratie.
Lees meer over de subsidieregeling op rijksoverheid.nl
Direct contact met besmette mensen
In de zorg zijn de grootste risico’s gelopen in direct contact met besmette mensen. Tijdens de eerste golf waren de richtlijnen onduidelijk en werkten veel zorgmedewerkers zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Toch is er een beroep gedaan op zorgmedewerkers om door te blijven werken, terwijl er met COVID-patiënten werd gewerkt waarbij vaak geen anderhalve meter afstand kon worden gehouden.
Meldpunt Long COVID
Bij het meldpunt 'Long COVID onder zorgprofessionals' van Vakbond FNV kwamen begin dit jaar ruim 2.000 meldingen binnen, waarvan 70% denkt op het werk besmet te zijn geraakt. Vakbond FNV verzamelde ook ervaringsverhalen van zorgmedewerkers die langdurig ziek werden. De klachten bestaan uit vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, aanhoudende verhoging, depressie of vergeetachtigheid. De FNV drong bij de overheid aan op compensatie voor de zorgmedewerkers die nu na twee jaar hun baan dreigen kwijt te raken.
Zorg bij Long COVID
De meeste Long COVID-cliënten hebben een combinatie van fysieke, cognitieve, psychische, existentiële of spirituele klachten. In de meeste gevallen herstellen mensen thuis. Daar zijn vaak meerdere disciplines bij betrokken. In de publicatie Long COVID klachten: samenwerken aan herstel thuis (pdf) vind je een overzicht van deze disciplines: wat is hun rol, welke ervaringen zijn er vanuit de praktijk en wat is volgens hen de meerwaarde van samenwerking?
Leer meer over Zorg bij Long COVID op dit kennisplein