De voorstelling voorkomt eenzaamheid en geeft hun een gevoel 'erbij te horen'. Bekijk in het filmpje wat deze methode inhoudt.
https://youtu.be/rOh00UEGV7Y
Aanpak Veder Methode
Twee acteurs van Theater Veder geven een huiskamervoorstelling voor een groep bewoners met dementie in een zorginstelling. Met verhalen, liederen en attributen prikkelen zij het langetermijngeheugen van de ouderen met geheugenproblemen. Zo kunnen de ouderen herinneringen ophalen en voelen ze zich vaak weer 'thuis'. De voorstelling spreekt hun identiteit aan en vergroot gevoelens van eigenwaarde en zelfvertrouwen.
Sociaal contact belangrijk
Voor mensen met dementie is het belangrijk om sociaal betrokken te blijven. Door de dementie neemt echter het vermogen om zelfstandig sociaal contact te leggen af. Apathie en sociaal isolement komen veel voor bij mensen met dementie en hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. De Veder Methode heeft tijdens en twee uur na de voorstelling een positief effect op gedrag, stemming en kwaliteit van leven van bewoners.
Erkenningstraject interventies ouderenzorg
In de ouderenzorg zijn veel doeltreffende interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en effectieve interventies. Twee onafhankelijke commissies (ouderenzorg en gehandicaptenzorg) beoordelen de ingediende interventies. Vilans maakt erkende interventies online toegankelijk. Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.
Meer informatie
Meer informatie over het erkenningstraject en de Veder Methode vind je op: www.theaterveder.nl
Jouw eigen interventie laten erkennen?
Heb jij ook een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de ouderenzorg? Is jouw interventie ook interessant voor anderen? Meld hem dan aan voor het erkenningstraject