Wat hebben medewerkers in de thuiszorg nodig om onvrijwillige zorg terug te dringen? Wat helpt hen in de complexe dilemma’s rondom vrijheid en veiligheid waar ze dagelijks mee te maken hebben? Deze vragen stonden centraal in een bijeenkomst afgelopen dinsdag met acht verzorgenden, (wijk)verpleegkundigen en casemanagers dementie, werkzaam bij vier thuiszorgorganisaties. Zij denken mee over de vervolgstappen rond het thema onvrijwillige zorg. Wat kunnen we doen om hier aandacht voor te organiseren en medewerkers hierbij te helpen?
Diverse ideeën werden genoemd, variërend van een website voor professionals en mantelzorgers, een app met duidelijke adviezen over wat wel en niet mag tot een landelijke bewustwordingscampagne. Het idee dat de meeste stemmen kreeg, is een online leerinterventie (e-learning) voor verzorgenden en verpleegkundigen.
Zorg & dwang thuis
Medewerkers in de thuiszorg hebben dagelijks te maken met dilemma’s waar niet een-twee-drie een pasklare oplossing voor is. Ieder mens heeft recht op leven in vrijheid, maar wat doe je als de veiligheid in het geding komt? Wat weegt dan zwaarder? Wat voor houvast biedt de wet Zorg en Dwang voor de zorg thuis? Het uitgangspunt van deze wet is: onvrijwillige zorg mag niet worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel. Om thuiszorgmedewerkers toe te rusten op de nieuwe toekomstige wet en het terugdringen van onvrijwillige zorg, ontwikkelen we dit jaar samen met hen hulpmiddelen.
Verhalenbundel
Het eerste resultaat dat de afgelopen maanden is ontwikkeld, is een bundel van verhalen, opgehaald bij drie thuiszorgorganisaties. De verhalen laten zien dat zorg thuis vaak complex is, dat thuiszorgmedewerkers veel verantwoordelijkheid ervaren en dat de dilemma’s lastig zijn. Thuiszorgorganisaties kunnen de verhalenbundel gebruiken om het gesprek over onvrijwillige zorg aan te gaan.
Lees Zorg en Dwang: praktijkverhalen uit de thuiszorg (mooie interactieve publicatie).

Ondersteunt uw browser geen Flash? Download de publicatie als pdf.
Online leerinterventie
Om thuiszorgmedewerkers handvatten te bieden voor het terugdringen van onvrijwillige zorg is meer nodig dan een verhalenbundel. De thuiszorgmedewerkers tijdens de bijeenkomst waren eenduidig in hun advies: ontwikkel toegankelijke informatie voor verzorgenden. Een brochure of ander product, met een korte toelichting op de wet, concrete informatie over wat wel en niet mag, het moet leuk en helder zijn, adviseren over alternatieven en inzicht geven in de te zetten stappen (een stroomschema). Wat verzorgenden waarschijnlijk helpt, is een overzicht van de tien meest voorkomende problemen en passende oplossingen daarvoor. De vorm die de meeste stemmen kreeg, is een e-learning.