Voordelen voor de cliënt en zorgmedewerker
- Cliënten zijn meer zelfredzaam.
- Betere zorg: gebruik van de hulpmiddelen is comfortabeler.
- Minder belastend voor professionals: geen pijn aan handen - vooral aan vingerkootjes en handpalmen, nek, rugpijn.
- Tijdwinst van gemiddeld vijftien minuten voor zorgmedewerkers.
Slim Zorgen
Het project Slim Zorgen van Vilans richt zich op het creëren van meer bewustwording bij medewerkers over de zorg die ze leveren. Het team koos voor afschaffen van onnodige hulp bij het aantrekken van steunkousen. Verzorgende Cyrina van Gils deed mee aan het project: “Ik werd gevraagd omdat ik net de cursus fysieke belasting had gevolgd. Tijdens die training had ik kennisgemaakt met een hulpmiddel om steunkousen aan- en uit te trekken. Ik had dus al de nodige kennis in huis.”
Cliënten voelen zich vrijer
Avoord testte de Steven+ en de Doff’n donner bij zestig cliënten in zorg- en woonappartementen en bij cliënten die thuis wonen. "Veel cliënten in de thuiszorg en in de woonappartementen waren erg enthousiast. Ze gaven aan dat ze zich vrijer voelen omdat wij er niet meer aan te pas hoeven te komen. En het aan- en uittrekken is ook nog eens veel comfortabeler. Als wij de steunkousen handmatig aanbrengen, komt er altijd wat wrijving vrij van de steunkous langs de huid. Met deze hulpmiddelen is dat veel minder het geval."
Instructiefilmpje: het aan- en uittrekken van steunkousen met het hulpmiddel Doff ’N Donner (instructiefilmpje van website GoedGebruik).
https://youtu.be/SHBP3lLArOw
Minder fysieke belasting voor verpleegkundigen
Ook de verpleegkundigen hebben baat bij de hulpmiddelen. Van Gils: “Het aan- en uittrekken van steunkousen is fysiek belastend. Veel collega’s krijgen klachten aan de nek, handpalmen of vingerkootjes. Daarnaast houden wij met de inzet van deze hulpmiddelen veel tijd over: gemiddeld een kwartier. Tijd die we kunnen besteden aan het verbeteren van de zorg.”
Communicatie: sleutel van het succes
Volgens Van Gils is communicatie de sleutel van het succes van dit project. “Professionals en cliënten moeten er wel klaar voor zijn. Verzorgers moeten de zorg durven loslaten. En sommige cliënten moeten eraan wennen dat de zorgmedewerker niet meer langskomt of hen alleen helpt bij andere taken, zoals het douchen. Wat je vooral niet moet doen is met de hulpmiddelen in huis vallen. Wij beginnen er pas over als er een aanleiding voor is. Zo geven sommige cliënten bijvoorbeeld aan dat ze zelfstandiger willen zijn. Dan wijzen wij ze op de mogelijkheden. Met altijd de geruststellende mededeling dat het vrijblijvend is en als het niet bevalt cliënten altijd aanspraak kunnen maken op persoonlijke ondersteuning.”
Meer informatie