Starterskit
Zorgorganisatie Amstelring ging aan de slag met de implementatie van beweegstimulering. Bewoners werden gestimuleerd om alledaagse activiteiten (afwas doen, planten water geven, was opvouwen) zoveel mogelijk zelf te doen. Vilans en Kenniscentrum Sport begeleidden de zorgorganisatie en reikten medewerkers laagdrempelige instrumenten aan. Meer bewegen levert immers gezondheidswinst, meer zelfredzaamheid en een hogere kwaliteit van leven op voor de cliënt. Op basis hiervan is de starterskit ontwikkeld: een praktische tool die de zorgmedewerker structuur biedt om bewegen te integreren in hun dagelijkse werk. Bekijk de starterskit.
Stappenplan
Het stappenplan helpt stapsgewijs praktijk en beleid van bewegen een onderdeel van de zorginstelling te maken. In 6 stappen kun je met een projectmatige aanpak beweegstimulering binnen jouw organisatie succesvol invoeren. Het stappenplan biedt veel kennis, inspiratie, instrumenten en voorbeelden. Bekijk het stappenplan
Video: waarom meer bewegen?
Dit animatiefilmpje nodigt medewerkers uit om met ouderen te gaan bewegen. Het filmpje is een laagdrempelig manier om zorgmedewerkers te laten nadenken over het belang van beweegstimulering.
https://youtu.be/B7Yuo6Qr2zw
Instrumenten samen ontwikkeld met zorgorganisatie
De Instrumenten zijn ontwikkeld in de werkplaats 'Meer bewegen, minder zorgen' van Zorg voor Beter, waarin Vilans en kenniscentrum Sport samenwerkten, met een subsidie van ZonMw.
Zorgorganisatie Amstelring vindt het belangrijk dat cliënten voldoende bewegen en dat het een onderdeel is van verantwoorde zorg. In 2015 hebben de locaties Scala (groepswonen) en De Makroon van Amstelring stappen gezet om bewegen meer te integreren in de dagelijkse zorg. Vilans en Kenniscentrum Sport hebben Amstelring hierin begeleid en ondersteund. De starterskit en het stappenplan zijn samen met Scala en Makroon ontwikkeld. De instrumenten zijn getoetst bij professionals werkzaam bij o.a. Stichting Rivierenland Tiel, Amstelring en Vilente.
Plezier voor bewoners en zorgmedewerkers
Irene Vermeulen, teamleider bij locatie Scala is tevreden met de resultaten. Aanvankelijk waren de familieleden een beetje sceptisch ('laat mijn moeder met rust!'), maar ze krijgt nu positieve reacties van familieleden: ‘Fijn dat er aandacht is voor bewegen en dat het ook anders kan dan het gymuurtje’. Een bewoner is het daar mee eens: ‘We vinden het leuk dat er zo veel gebeurd’.' Bewoners werden gestimuleerd om alledaagse activiteiten zoveel mogelijk zelf te doen: de afwas, was opvouwen en elkaar helpen. Op deze manier is beweegstimulering volledig geïntegreerd in de dagelijkse zorg. Meer bewegen heeft veel positieve effecten. Iedereen merkte dat de bewoners én zorgmedewerkers er veel plezier aan beleefden.
Lees meer op Zorg voor Beter
Beweegstimulering bij thema Mentaal Welbevinden