‘Het afgelopen jaar zijn we al gestart met de inventarisatie van registraties. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat we nog steeds een handtekening zetten onder het zorgplan. Terwijl dat niet meer verplicht is,’ vertelt een zorgmedewerker van Rivas Zorggroep. Ook de risicosignalering blijkt soms een doorn in het oog. ‘Je mag van een zorgprofessional echt wel verwachten dat hij of zij kan inschatten welk risico een zorgvrager loopt, welke zorg daarbij hoort en welke risicosignalering nodig is’, vervolgen zorgmedewerkers van Cedrah Uitzicht.
https://www.youtube.com/watch?v=pd8MUuL-VVM
Kritisch blijven
Tijdens de dag wordt duidelijk dat sommige registraties door wel 3 verschillende mensen moet worden bekeken. ‘Het is goed om kritisch te blijven. En betrek ook andere mensen bij het schrappen van registraties.’
Schrappen over de grens
Ook in België wil men werken aan het terugdringen van de regeldruk in de zorg. Twee medewerkers van VVSG reisden naar Rotterdam om te leren van de schrapsessies. ‘Ik vind de manier waarop hier vanuit het werkveld wordt gestart en wordt doorgebouwd naar een afschaffing van onnodige regels op landelijk niveau, heel interessant. Goed dat dit wordt opgevolgd en dat het afbouwen van regeldruk verder gaat dan de eigen organisatie’, aldus Melanie van VVSG.
Nu zelf registraties schrappen
De dag eindigt met een uitdaging voor de zorgorganisaties. Roelant van Zevenbergen, projectleider (Ont)Regel de langdurige zorg bij het Ministerie van VWS: ‘Probeer met elkaar te bedenken waarom er bepaalde registraties zijn. Waar komt het vandaan? Hebben we deze regel zelf bedacht? Of komen we echt uit bij een externe regel?’. Met deze vragen gaan de organisaties de komende tijd aan de slag. Na een aantal weken komen zij weer bij elkaar op een terugkomdag om hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Meld je aan voor een schrapsessie
Meld je dan aan voor een van de schrapsessies die we in 2019 organiseren. Tijdens deze sessies besteden we aandacht aan het ‘snappen, schrappen en verbeteren’ van regels en werkprocessen.
(Ont)regel de langdurige zorg
De schrapsessie worden georganiseerd door ActiZ, CNV, FNV, Nu’91 en Zorgthuisnl, in samenwerking met het ministerie van VWS en Vilans. De schrapsessie worden georganiseerd vanuit de cao-afspraken tussen sociale partners en dragen bij aan het
programma (Ont)regel de langdurige zorg.