Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Regeldruk

Rapporteren zorg volgens zorgplan: verplicht of niet? 18/04/2019

Als verzorgende of verpleegkundige ben je heel wat tijd kwijt aan het rapporteren en bijhouden van formulieren. Maar niet alle registraties zijn verplicht of even zinvol. We nemen daarom vier veel voorkomende dilemma’s in de intramurale ouderenzorg onder de loep. En delen we om de week of de registratie verplicht is of niet. In dit laatste dilemma bespreken we het zorgplan: ‘Als je de zorg in overeenstemming met het zorgplan hebt verleend, moet je dit dan rapporteren?’

Zorgplan

Rapportage draagt bij aan de kwaliteit van zorg. Vooral voortgangsrapportage is een belangrijk communicatiemiddel tussen zorgprofessionals onderling en tussen andere disciplines. Maar wat als je bijvoorbeeld een wond precies volgens het plan hebt verzorgd en er verder geen bijzonderheden zijn. Of dat je een cliënt onder de douche hebt geholpen, zoals dat ook is afgesproken in het zorgplan. Is het dan nog steeds nodig om dit te rapporteren? Als er geen bijzonderheden, en als de zorg in overeenstemming met het zorgplan is verleend is het niet verplicht om dit te rapporteren!

Lees het volledige antwoord en in het document Dilemma 4 – Als ik de zorg in overeenstemming met het zorgplan heb verleend, moet ik dit dan rapporteren?

Deel jouw registratiedilemma

Loop je ook tegen een dilemma over registratielasten aan waar je meer over wilt weten? Laat het ons weten in de reactie hieronder of stuur een mail naar e.zielman@vilans.nl.

Bekijk ook de drie andere dilemma’s

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Judith Mulder (wijkverpleegkundige in opleiding) 11/3/2020

Dit blijft een discussiepunt. Het rapporteren van geleverde zorg volgens zorgplan is inderdaad volgens de wet niet verplicht maar zorgverzekeraars kunnen wel hierom vragen. Het overzicht Wettelijk verplichte registraties voor zorgmedewerkers in de langdurige intramurale ouderenzorg (zie bron hieronder) stelt dat als een zorgaanbieder deze registratie verplicht stelt, dat de zorgmedewerker op grond van het arbeidsrecht wél verplicht dit te doen.

https://www.vilans.nl/vilans/media/documents/producten/overzicht-wettelijk-verplichte-registraties-verminderen-regeldruk.pdf