
Elsbeth Zielman, expert regeldruk bij Vilans
Maakt jouw organisatie dit mogelijk?
Toch wist niet iedereen het. Een oorzaak zou kunnen zijn dat organisaties evengoed doorgaan met registraties die eigenlijk niet nodig zijn. ‘Maakt jouw organisatie het afschaffen van onnodige regels mogelijk?’ was namelijk de tweede vraag van de poll. Helaas vulde de helft hier ‘nee’ op in.
Oorsprong van registratie achterhalen
Ga zelf op zoek naar de oorsprong van de registratie en sta stil bij de bedoeling
Gelukkig hoef je niet af te wachten tot jouw organisatie iets doet en kun je zelf ook in actie komen. Dit kun je doen bij twijfels over het nut van zo’n registratie. Het helpt daarbij om de oorsprong van de registratie te achterhalen en stil te staan bij de bedoeling. Helpt deze registratie echt om de kwaliteit van zorg beter te maken? Vraag jezelf ook af of de registratie eigenlijk wel echt verplicht is. Dit kun je bijvoorbeeld nagaan met de
factchecker die we vorig jaar hebben ontwikkeld. (Goed om te weten: inmiddels zijn dilemma 1, 4 en 5 niet meer verplicht).
Registraties door organisaties zelf in het leven geroepen
Daarnaast zijn er soms registraties die door jouw organisatie zelf in het leven zijn geroepen. Het goede nieuws is dat jouw organisatie dan ook zelf directe invloed kan uitoefenen om zo’n registratie anders in te richten of af te schaffen. Voer hier vooral ook het gesprek over met je leidinggevende of een kwaliteitsmedewerker.
Vertrouw op je eigen kunde
Ook is het belangrijk om te vertrouwen op je eigen kunde. Ik vind de
cartoon ‘Is de checklist risicosignalering verplicht?’ goed duidelijk maken wat er gebeurt als je te letterlijk omgaat met registraties en je eigen kunde negeert. Een wijkverpleegkundige komt de woning van een cliënt binnen en is zo verdiept in zijn checklist dat hij de bananenschil en skateboard op de vloer helemaal niet opmerkt. ‘Het schept een schijnveiligheid als je een
risicosignaleringslijst elk half jaar gaat invullen en niet meer daadwerkelijk kijkt wat er speelt,’ is een mooie uitspraak van wijkverpleegkundige Evelyn Naalden hierover.
Schrap- en snapsessie
Wat je tot slot kunt doen is de
schrapsessies onder de aandacht brengen in je organisatie. Tijdens zo’n schrapsessie ga je gezamenlijk verkennen waar regels vandaan komen, hoe je processen kunt verbeteren of registraties kan afschaffen. Deelnemers worden erg enthousiast als ze zien waar ze zelf invloed op hebben. Bovendien is het erg concreet: je gaat met een actieplan de deur uit dat echt relevant is voor jouw organisatie.
Snapsessie
Als je inschrijft voor de schrapsessie, meld je je ook gelijk voor de snapsessie aan die 2 maanden later plaatsvindt. Je wisselt dan met andere organisaties uit hoe de aanpak in de eigen organisatie gaat. Ook ga je in gesprek met een afvaardiging van landelijke partijen. Denk bijvoorbeeld aan zorgverzekeraars, inspectie, ECD-leveranciers, Nederlandse Zorgautoriteit en de voedsel- en warenautoriteit. Normaal kunnen dit soort landelijke partijen als ver en ongrijpbaar voelen. En dan ineens… zelf invloed kunnen uitoefenen is nooit eerder zo binnen handbereik geweest!