Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Regeldruk

Zorgplan ondertekenen bij wijziging: verplicht of niet? 04/04/2019

Als verzorgende of verpleegkundige besteed je heel wat tijd aan het invullen van lijsten en formulieren. Niet alle checklists zijn even zinvol of verplicht, terwijl deze wel de regeldruk kunnen vergroten. Daarom nemen we vier veel voorkomende dilemma’s in de intramurale ouderenzorg onder de loep. En delen we om de week of de registratie verplicht is of niet. Deze keer behandelen we de handtekening bij elke wijziging laten ondertekenen door de cliënt.

(Kleine) wijziging laten ondertekenen door cliënt

Verpleegkundigen en verzorgenden ervaren registratielast van de eis dat een zorgplan bij elke wijziging door de cliënt moet worden ondertekend. Is zo’n kleine wijziging verplicht of niet?

Nee, dit is niet verplicht. Sinds 1 oktober 2018 is het ook niet meer vanuit de zorgkantoren verplicht. Lees het volledige antwoord in het document Dilemma 3 – ‘Verplicht om zorgplan te ondertekenen bij wijziging’.

In sommige elektronische cliëntendossiers krijg je nog de melding dat een handtekening van de cliënt nodig is. Vraag je beleidsmedewerker dit te regelen met de ict-leverancier.
 

Deel jouw registratiedilemma

Loop je ook tegen een dilemma over registratielasten aan waar je meer over wilt weten? Laat het ons weten in de reactie hieronder of stuur een e-mail naar e.zielman@vilans.nl.

Het volgende en laatste dilemma dat we bespreken is: ‘Ben ik verplicht om het zorgplan bij elke wijziging te laten ondertekenen door de cliënt?’

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]