GRIP is ontwikkeld door de afdeling huisartsengeneeskunde en ouderengeneeskunde van het VUmc in Amsterdam. De erkenningscommissie ouderenzorg erkent de methode als een goed onderbouwde en effectieve interventie. De interventie bestaat uit een scholing waarin je leert wat de oorzaak is van probleemgedrag. Als je weet waar het probleemgedrag vandaan komt, hoef je minder snel kalmerende medicijnen aan cliënten te geven.
Medewerkers zijn tevredener
Volgens de commissie is de interventie goed onderbouwd. Dat komt doordat wetenschappelijk onderzoek van dr. Sandra Zwijsen de basis is. Zij onderzocht samen met haar collega’s de effecten van GRIP op probleemgedrag en psychofarmacagebruik bij mensen met dementie. GRIP is een effectieve bestrijding van beide problemen.
Daarnaast zorgt GRIP voor een open kijk bij zorgprofessionals en gebruikt de interventie bestaande protocollen. Volgens het onderzoek van Zwijsen hebben zorgmedewerkers niet minder werkdruk dankzij de methode maar zijn ze wel tevredener.
Lees hier een uitgebreide beschrijving van deze interventie
Erkende interventies
Er zijn veel goede interventies die je kunt toepassen in de ouderenzorg. Toch zijn ze vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en effectieve interventies. De erkende interventies zijn online toegankelijk
Heb jij ook een succesvolle aanpak ontwikkeld voor de ouderenzorg? Meld deze dan aan voor het erkenningstraject