Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Mantelzorg

Praktische tips voor betere samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers 01/03/2019

Mantelzorgers en vrijwilligers worden steeds belangrijke in de zorg aan ouderen. Daarom stelde zorgorganisatie Florence eind 2018 maar liefst 15 coördinatoren informele zorg aan. Deze coördinatoren betrekken vrijwilligers en mantelzorgers en zorgen voor een goede samenwerking. Annette Costerman Boodt, een van de coördinatoren, geeft praktische tips hoe je goed samenwerkt met mantelzorgers. Ook vertelt ze hoe je het succes meet.

De coördinatoren informele zorg bij Florence zijn de bruggenbouwers tussen formele zorg en informele zorg. Ze betrekken het hele netwerk rond de nieuwe bewoner en zijn daarvoor ook het aanspreekpunt. Zo nodig vragen ze aanvullend vrijwilligers, vooral ook bij behoeften als het gaat om welzijn. Annette Costerman Boodt heeft op haar locatie bij Florence een eerste slag gemaakt om structuur aan te brengen in de samenwerking met informele zorgverleners. Haar aanpak is vertaald in concrete tips die bijdragen aan succes:

Tips voor een goede samenwerking met mantelzorgers

1. Ga direct in contact

Zorg dat je als coördinator informele zorg bij de fase van inhuizing meteen om de tafel gaat met bewoner en naasten. Als coördinator vertel je over de mogelijkheden die de organisatie biedt en zorg je ervoor dat de mantelzorger zich altijd welkom voelt. Eventuele drempels worden direct weggenomen.

2. Peil na 3 maanden behoeften

De eerste fase waarin iemand verhuist naar een verpleeg- of verzorgingshuis is vaak een fase van ‘overleven’, voor zowel de bewoner als zijn naasten. Daarom is het verstandig om na 3 maanden (nog eens) te vragen naar behoeften en interesses. Bij Florence is een spel in ontwikkeling om belangrijke informatie boven tafel te krijgen.

3. Houd elke week een inloopuurtje

Maak het voor mantelzorgers zo laagdrempelig mogelijk om vragen te stellen en verzoeken in te dienen. Een inloopuurtje op een vast moment kan daarbij helpen.

4. Zorg voor een digitale contactomgeving

Zorg dat er een intranet-omgeving komt, zoals Familienet, voor mantelzorgers waarbij ze ideeën kunnen delen, vragen kunnen stellen en activiteiten terug kunnen vinden. Mantelzorgers leren van elkaar en zijn in contact met elkaar en de organisatie. Voor organisaties die al zover zijn: online inzage in het zorgdossier zorgt voor betrokkenheid bij het zorgproces rondom de bewoner.

5. Organiseer familiebijeenkomsten

Deze staat vast al in elke organisatie op de agenda maar het blijft belangrijk: pols de behoefte en organiseer een familieavond. Een informeel samenzijn, of juist een inhoudelijke avond.

6. Organiseer activiteiten voor mantelzorgers en bewoners

Soms is een gesprek tussen bewoner en naasten nauwelijks meer mogelijk. Om toch op een prettige manier samen te zijn biedt een activiteit soms uitkomst. Samen muziek luisteren of samen (eenvoudig) koken. Of een leestafel waar je samen door een boekje kunt bladeren of een spelletje kunt doen.

7. Laat je gezicht zien in de zorg

Loop over de locatie en spreek bewoners en je zorgcollega’s. Sluit ook aan bij teambesprekingen van verpleegkundigen. Zo pik je op wat er speelt en hoor je specifieke behoeftes.

Tips voor een goede samenwerking met vrijwilligers

1. Breng de verschillende soorten vrijwilligerswerk en type vrijwilligers in kaart

Er zijn vrijwilligers die het leuk vinden om bijvoorbeeld een event te organiseren. Anderen willen activiteiten ondernemen met bewoners en een persoonlijke band opbouwen. Dit inzicht helpt bij de werving en binding van vrijwilligers. Het ene werk vraagt andere capaciteiten en eventueel scholing dan het andere.

2. Werving online

Naast de samenwerking met vrijwilligers- of welzijnsorganisaties kan online werven veel resultaat opleveren. Net als een gewone vacature zijn de ‘werken bij’ website van de organisatie, Indeed of social media vaak succesvol.

3. Zorg voor de juiste match

Ga bij de werving en selectie vooral op je gevoel af. Aandachtspunten in de selectie:

 • Past de nieuwe vrijwilliger goed bij de organisatie, bij de doelgroep of specifiek bij een bewoner?
 • Voldoet het vrijwilligerswerk ook aan de behoeften van de vrijwilliger?
 • Ga mee naar de eerste afspraak om te zien hoe bewoner en vrijwilliger op elkaar reageren en beslis dan pas of het een goede match is.

4. Zorg voor binding

Zorg ervoor dat het voor de vrijwilliger ook interessant is en blijft om zich in te zetten. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Biedt een training aan, bijvoorbeeld ‘omgaan met dementie’ of handhygiëne.
 • Organiseer een contactbijeenkomst (eventueel per categorie vrijwilligers). Vrijwilligers kunnen ervaringen uitwisselen. Daarnaast is het sociale aspect vaak ook belangrijk.
 • Bedank vrijwilligers met een eindejaarsgeschenk, nieuwjaarsborrel, etc.
 • Zorg dat zorgprofessionals hen zien als volwaardig partner in het zorgproces.
 • Evalueer met enige regelmaat.

Kijk voor een goede samenwerking met vrijwilligers ook naar het WIFA-model.

5. Maak een dienstrooster

Maak een dienstrooster voor vrijwilligers. Zo zie je direct waar de gaten vallen en waar je werving zich op moet richten.

Het meten van succes

Om succes van de activiteiten te meten is er bij Florence een nulmeting gedaan op een aantal factoren die jaarlijks opnieuw worden gemeten.

Factoren die je kunt meten bij het bepalen van succes bij de inzet op informele zorg
 • Hoeveel vrijwilligers zijn er actief rond het welzijn van bewoners?
 • Hoeveel mantelzorgers zijn actief betrokken bij het welzijn van bewoners?
 • Wat is de tevredenheid onder vrijwilligers, mantelzorger en bewoners over de informele zorg en de samenwerking daarin?
 • Hoe is de aansluiting op de behoeften en interesses van de bewoner?
 • Hoe is de samenwerking met welzijn en vakgroepen?
 • Wat is de opkomst van familie- en vrijwilligersavonden?
 • Hoe is de toegankelijkheid van de coördinator?
De nieuwe coördinatoren Informele zorg hebben allemaal meegedaan aan de proeverij Samenwerking Versterken met Informele Zorg. Deze wordt opnieuw aangeboden op 5 april.
Lees verder

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]