En de drie genomineerden zijn...
1. Dementtheek Meppel
De Dementheek Meppel is een advies en uitleencentrum voor volwassenen met geheugenprobleem en/of (beginnende) dementie en hun omgeving. Het is een plek om ervaringen uit te wisselen, informatie te krijgen en initiatieven te ontplooien. Daarnaast organiseert de Dementheek een aantal activiteiten voor mensen met (beginnende) dementie en hun omgeving bijvoorbeeld een schildersclub en een wandelclub. Dementheek Meppel is een warme en gezellige plek voor mensen met dementie en hun familie, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals in de zorg. Meer informatie staat op de website van Dementheek Meppel.
2. Handje Helpen: respijtzorg voor mantelzorgers
Handje Helpen heeft de laatste jaren hulp verleend aan mensen met dementie in de vorm van een maatje voor de persoon met dementie: samen leuke dingen ondernemen waarbij bewegen centraal staat. Handje Helpen kreeg de laatste jaren meer vragen van mantelzorgers. De voortdurende 24-uurs aandacht die de persoon met dementie vraagt veel van de mantelzorger, waarbij ook de nachten als zwaar worden ervaren. Handje Helpen is bezig met het opstarten van Thuisopvang en Nachtvrijwilligers, respijtzorg ten top! Onder begeleiding van een vrijwilliger van Handje Helpen komt een kleine groep mensen met dementie bij elkaar in een kleinschalige thuisopvang. En kunnen (overbelaste) mantelzorgers in de toekomst een beroep doen op één of twee vaste nachtvrijwilligers. Meer informatie staat op de website van Handje Helpen.
3. Dementietafels
Een Dementietafel is een laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke plek, waar deelnemers elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uit kunnen wisselen over de zorg, ondersteuning en omgang. Dementietafels worden georganiseerd voor ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking die dementeren (of verschijnselen daarvan vertonen), hun familie, mantelzorgers en begeleiders. Samen gaan zij met elkaar in gesprek en leren van elkaars vragen. Dementietafels worden bij voorkeur georganiseerd in de wijk (buurtcentrum, ontmoetingscentrum, gezondheidscentrum), dichtbij de mensen zelf. Hiermee willen we vooral inspelen op de behoefte aan het betrekken van mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving die nog thuis of in de wijk wonen. Bekijk ook een filmpje over Dementietafels (circa 4 minuten) en lees meer over Dementietafels op het kennisplein Gehandicaptensector.
