Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Onderwijs

Personeelstekort in de zorg groeit. Wat is de oplossing? 14/03/2018

Het aantal banen in de zorg groeit de komende jaren flink. Maar tegelijkertijd neemt het personeelstekort ook toe. Er is vooral een schreeuwend tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden in de zorg.

Het kabinet presenteert daarom een actieplan en trekt de komende vier jaar 347 miljoen euro uit om meer studenten, zij-instromers en herintreders te laten kiezen voor een baan in de zorg. De ambitie? 125.000 extra zorgmedewerkers in 2022.

Wat staat er in het actieplan?

Het actieprogramma 'Werken in de Zorg' rust op drie pijlers:

  1. Meer kiezen voor de zorg: Het imago van de zorg verbeteren, moet leerlingen, studenten, zij-instromers en herintreders verleiden om voor de zorg te kiezen.
  2. Beter leren in de zorg: Iedere leerling en student kan rekenen op een stageplek.
  3. Anders werken in de zorg: De wensen van medewerkers staan centraal. Zo kunnen zorgmedewerkers het aantal uren werken dat bij ze past en doen ze het werk waarvoor ze zijn opgeleid zonder allerlei overbodige administratieve taken.

Download het actieprogramma ‘Werken in de Zorg’ (pdf)

Hoe verbeter je het imago van de zorg?

23 procent van de zorgmedewerkers is ouder dan 55 jaar. Jongere medewerkers zijn hard nodig! Het imago van de (ouderen)zorg kan dus wel een boost gebruiken. Op deze pagina vind je een overzicht van initiatieven om jongeren te inspireren. Lees bijvoorbeeld de blog van verpleegkundige Tommie Niessen.

Een stageplek voor iedereen

Er moeten voor elk moment van de opleiding voldoende en goede stages zijn die passen bij het opleidingsniveau van de student.

Om écht te weten wat een zorgmedewerker allemaal doet is stagelopen essentieel. In onze online videotheek vind je vlogs van Rens Polman en Koen Brouwer. Zij liepen stage bij Zorgaanbieder QuaRijn.

Ben je geïnteresseerd in wijkverpleging? Download dan de wijkstagewijzer. Deze handreiking biedt inspiratie en handvatten voor werkbegeleiders en docenten om aantrekkelijke stages en een krachtige leeromgeving te organiseren.

Download de wijkstagewijzer (pdf)

Geen onnodige administratie

Zorgmedewerkers moeten doen waarvoor ze zijn opgeleid. En dus niet bezig zijn met onnodige administratieve taken. Maar welke registraties zijn verplicht en welke niet? Op deze pagina vind je een overzicht van wettelijk verplichte registraties.

Een andere manier om het werk van zorgmedewerkers te verlichten is de inzet van technologie. Op deze pagina lees je welke eHealth-toepassingen er allemaal zijn en hoe je ze succesvol inzet.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]



Reacties

Paauwe 15/1/2020

Als oud ambulanceverpleegkundige met ooit een inserviceopleiding en diverse specialisaties kijk ik terug op een gedegen opleiding werken leren.
De combinatie van werken en leren is ideaal. Terug naar de inservice opleiding met woonruimte bij het werk een leerlingensalaris en een baan in het vooruitzicht. Dit is aantrekkelijk voor jonge mensen studeren en werken geen leningen om je studie te financieren.
Gemotiveerd word je zo om een prachtig vak te leren. Geen dure HBO opleiding maar les van mensen uit de praktijk.
Dit maar eens voorleggen aan Hugo de Jonge. Succes!


Smits 6/12/2019

Mijn verhaal, volgens Ind is er geen tekort aan zorg personeel deze instantie had dus geïnformeerd bij Uwv, mijn vriendin uit Suriname met mbo 4 (genomineerd als beste verpleegster in 2014) heb dus bij een detaiseringsbedrijf een contract gekregen voor 32 uur per week voor onbepaalde tijd, wat dacht je afgewezen, en waarom omdat er dus geen tekort is zorg personeel! Hoe krom kan 't zijn in Nederland!!!!! John


Meike 9/7/2019

Het overzicht wettelijk verplichte registraties waar jullie naar verwijzen is de oude versie. De laatste versie is nr. 3, deze is bijgewerkt tot november 2018.


Esmeeh 31/12/2018

Hoi, ik werk als vpk op revalidatie afdeling. Kortdurend verblijf. Zijn er ook documenten van welke registraties hier verplicht zijn? Mvg


Karin 29/12/2018

Leerling verzorgende (zij-instromer).
Om zij-instromers in de zorg te krijgen en die de opleiding met succes kunnen afronden zou het onderwijs passender moeten worden. Daarbij rekening houden met de eerder behaalde diplomas en werkervaring.


liesette buitenhuis 15/11/2018

hallo,
ik ben werkzaam als verzorgende IG in een kleinschalige woonvorm voor dementerenden in Meppel. Wel een grote zorgorganisatie. wat mij wel echter opvalt is, dat er steeds meer van de werknemer wordt verwacht. En ook nog eens in eigen tijd je dienstrooster maar maken met het helee team. dus prive ook nog de nodige apps en mails te verwerken. Zelfsturende teams. klinkt allemaal zo mooi. dure curcussen en trainingen worden gegeven. maar ik denk dat we iets te veel doordraven. Want wat ik wil is een goede balans privé en werk. Ik heb geleerd om mensen te verzorgen. En niet voor dat allemaal eromheen. Ik wil graag overeind blijven in de zorg. dus ben ik nu opzoek naar een instelling waar dit wel kan. en echt die zijn er gelukkig nog.
dus luisteren naar je personeel, dat is zo belangrijk. Geen verplichtingen van Persoonlijk Begeleiders moeten zoveel mogelijk dagdiensten draaien. Want dan komt familie. En vakantie als men daar is ingaat investeren zodat een ieder die in de zorg werkt toch 3 weken zomervakantie kan krijgen ook in de schoolvakantie. dan wordt de zorg weer een stuk aantrekkelijker.


K. Kromhout 12/11/2018

Prachtige ideeën allemaal. De meest effectieve manier om dit probleem op te lossen is simpelweg beter betalen!!!
Koen, gespecialiseerd verpleegkundige HCK UMC Utrecht


Wim van Eck 12/11/2018

Mooie plannen maar belangrijker , beter salaris, duurzame inzetbaarheid, gebruik talenten van je medewerkers. Veel koudwatervrees bij werkgevers, te grote belasting medewerkers vooral in zorg en ondersteunende functies,
https:// projectleider Service en Huisvesting


Joke 28/7/2018

Ik ben verpleegkundige en heb jaren in de thuiszorg gewerkt. Een oplossing voor de krapte inde thuiszorg kan zijn het vervoer. zorg dat wijkverpleging in een auto an het bedrijf kan werken, rijden met je eigen auto is niet in het voordeel van de wijkverpleegkundige. De vergoeding weegt niet op tegen de kosten. Het zou aantrekkelijk kunnen zijn om bij een vacature in de thuiszorg aan te geven dat je eenbedrijfsauto van de organisatie krijgt.
Het personeel rijdt altijd in een goede auto dus uitval an personeel omdat de eigen auto kapot is vorm je dan. Maar ja deze organisaties geven het geld liever uit aan dure gebouwen en veel management. Ik weet zeker dat mijn voorstel kansen bied om personeel aan te trekken. wijkverpleging rijd veel kilometers ik ben ermee gestopt ik rijd altijd een nieuwe auto ik heb het nooit prettig gevonden dat ik in 2 jaar meer kilometers op de teller voor mijn werk heb staan dan privé, de vergoeding is te laag om een auto vandaa geld tekenen onderhouden. vriendelijk groeten, Joke de Groot


Jan Dijkstra 7/5/2018

Heel fijn om te lezen dat de overheid meer geld gaat besteden aan de zorg. Mijn dochtertje krijgt zorgbegeleiding in de dagbesteding en ik merk dat het steeds beter met haar gaat. Wel merk ik inderdaad dat er meer mensen in de zorg zouden mogen werken, omdat het soms te veel wordt voor het personeel en er niet altijd goed overzicht gehouden kan worden.


Corry 29/3/2018

Ik moet na mijn pensioengerechtige leeftijd een half jaar thuis gaan zitten.
Ondertussen worden je uren opgevuld en kan je na een half jaar weer gaan solliciteren. Vervolgens ben je wel je baantje op je locatie kwijt. Te oud, te duur. Personeelstekort, een lachertje.


Reinard 21/3/2018

Als 55-jarige vrijwilliger bijna 3 jaar op een PG-afdeling gewerkt en er achter gekomen dat daar mijn levensdoel ligt en graag verder wil als verzorgende IG. Echter een BBL-opleiding hiervoor is alleen toebedeeld aan vaste werknemers die al binnen een organisatie werken. Er bestaat ook nergens een mogelijkheid om daardoor als vrijwilliger in de zorg aan een betaald werk te komen waar je met heel veel plezier en passie elke dag naar toe gaat, zonder dat dit op de personeelskosten drukt van een organisatie. Is dit te veel rompslomp of gaat het hier om geld?


Lien 21/3/2018

Zelf ben ik verzorgende IG in de flexpool. Ons was koeien met gouden horens beloofd toen we werden aangenomen. Maar de realiteit is jammer genoeg anders. Het enige wat ik heb kunnen behouden is mijn vast vrije dag. Verder allemaal korte flutdiensten (niveau 2) waardoor werk en privé bijna niet meer is te combineren. Ik denk dat ze beter weer niveau 2 moeten gaan aannemen, zodat wij weer uitdaging krijgen in ons werk. Het salaris zou trouwens ook best wel eens omhoog mogen, gezien de werkdruk!!


Hop 20/3/2018

Ben een verpleegkundige die graag aan de bak wil echter 7.00 uur starten is niet haalbaar daar de gastouder pas 7.00 uur begint. Ik denk dat er heel veel zorgmedewerkers beschikbaar zijn. Als de werktijden meer flexibel worden. Werkgevers moeten de ogen openen en geen 24/7 inzetbaarheid verwachten.
Verder denk ik dat niveau 2 weer terug moet in de zorg op de plekken waar dat kan. Te kort in de zorg... sorry hoor. Het is iets wat de overheid zelf gecreëerd heeft.


Romano 20/3/2018

Ik wil wel graag reageren. Ik ben in feite een zij-instromer die naast mijn werk een opleiding volgt nadat ik een jaar heb gezocht naar een BBL-opleiding met werken en leren in mijn omgeving. Tevergeefs helaas. Ik koos ervoor om middels de derde leerweg bij thuisopleider NHA een opleiding te doen voor verzorgende IG. Prima zou je denken en dat er ook voldoende plaats voor is, maar in de stad Groningen heb ik na 3 maanden vrijwel dagelijks e-mails sturen geen stageplaats kunnen vinden. Ik ben toen uitgeweken naar buiten de stad en vond een stageplaats voor slechts 4 maanden, omdat er daarna moet worden gekeken hoeveel leerlingen aangeboden worden via de reguliere ROC's. Als leerling derde leerweg heb je geen tot amper rechten conform de cao. Zo kost stagelopen voor mij geld omdat ik minder inkomen heb uit regulier werk. Ik krijg geen stagevergoeding aangeboden noch reiskostenvergoeding. Het wordt daardoor toch meer op een houtje bijten omdat ik graag wil gaan werken in de zorg, maar de faciliteiten worden eigenlijk niet geboden. Vanaf juni hoor ik of ik mag blijven op de huidige stageplaats en zo niet, dan moet ik als de donder weer opzoek gaan naar een nieuwe stageplaats, die dus niet gemakkelijk te vinden is zonder daarvoor reiskosten te moeten maken: dat is namelijk gewoon niet te veroorloven op dit moment.


Cookies op de website van Zorg voor Beter

Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer