Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Risicosignalering

Pas goed op elkaar bij hitte 19/05/2022

Het zomerseizoen komt eraan. Dit kan samengaan met aanhoudende hitte. Voor sommigen een zegen, maar voor sommigen ook een vloek.

Het kan namelijk zo heet worden dat mensen met een kwetsbare gezondheid er ziek van worden. Of erger. Wanneer het een aantal dagen achter elkaar erg warm is, gaat het Nationaal Hitteplan in werking.

Herken klachten en weet wat te doen

Wees bij warm weer extra alert op de gezondheid je cliënten. Vooral als zij oud of kwetsbaar zijn. Hitte kan bijvoorbeeld zorgen voor vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Of kunnen mensen huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. 

Bij aanhoudende hitte is ook uitdroging en oververhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen hiervan zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid. Wil jij weten wat je moet doen als je dit soort klachten signaleert? Bekijk dan de infographic van het RIVM.

Tips 

Om klachten van hitte te voorkomen helpt het om genoeg te drinken, luchtige kleding te dragen en gezond en voldoende te eten. Wil je meer tips? Bekijk dan de animatie van het RIVM met tien tips om hitte te lijf te gaan of het interview met hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols, die betrokken was bij het opzetten van het Nationaal Hitteplan. 

Meer lezen over hitte en het hitteplan

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Agnes D'Anselmo 24/5/2022

Ex verzorgende en ex mantelzorger
Tip: hoofdbedekking
In het verpleeghuis van mijn moeder zaten mensen vaak volop in de zon zonder hoedje
Er waren parasols, echter donkerbruin en de mensen zaten daar niet graag onder
2 tips dus