Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Boekje Samen zijn op Afstand 25/05/2020

Ouderen die getroffen worden door het coronavirus belanden in het ziekenhuis of moeten in isolatie in een verpleeghuis. Naasten mogen vaak niet bij hen op bezoek. Hoe blijf je met elkaar in contact? En wat als iemand niet meer beter wordt? Het boekje ‘Samen zijn op Afstand' faciliteert dat gesprek.

Samen zijn op afstandHoe kun je op afstand toch samen zijn? Tijdens de hackathon#HackCorona die eind maart gehouden werd, was het boekje ‘Samen zijn op Afstand’ één van de winnaars. Het boekje helpt cliënten en hun naasten om met elkaar in contact te blijven en 
nodigt uit om te praten over een moeilijk, maar belangrijk onderwerp: het levenseinde.

Download het boekje op samenzijnopafstand.nl

Communicatietips  

Laten we zorgen dat niemand zich alleen voelt, schrijven de makers op hun website. Dit boekje kan naasten helpen om hun dierbare zieke met meer vertrouwen bij te staan. De nadruk ligt op de communicatie om de zieke te helpen en om zijn of haar wensen te uiten, ook voor het geval de situatie verslechtert. Deze persoonlijke informatie is belangrijk naast de informatie die noodzakelijk is voor behandeling of zorg. 

Gesprekshulp en dagboekpagina's 

Het boekje ‘Samen zijn op Afstand’ bestaat uit drie onderdelen:

  1. Informatie en tips voor de cliënt en zijn naasten over ‘samen zijn op afstand’. Ze geven ook handvatten om met elkaar te praten over het levenseinde.
  2. Over-mij-pagina’s: dit deel bevat een korte gesprekshulp om persoonlijke voorkeuren op communicatie en menselijk vlak aan te kunnen geven.
  3. Dagboekpagina’s: deze pagina’s kunnen door thuisblijvers, bezoekers en de patiënt zelf gebruikt worden om de dagelijkse gebeurtenissen vast te leggen.

Best Human Centered

Team #10 Samen op afstand, dat deelnam aan #HackCorona, wil dat mensen die sterven aan corona ondanks de beperkingen toch zo goed mogelijk afscheid kunnen nemen van hun familie en vrienden. Zij hebben dit boekje ontwikkeld samen met naasten van coronapatiënten, patiëntvertegenwoordigers, zorgprofessionals en experts in de palliatieve zorg. Het team kreeg van de vakjury de 'Best Human Centered Award'. De jury stond onder leiding van Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS. De leden van het team zijn in het dagelijks leven werkzaam in de zorg, onderzoek of design. Zij hebben ervaring als naaste van iemand met corona of als medewerker in een hospice.

Meer informatie over het boekje Samen zijn op afstand

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]