Palliatieve sedatie
Palliatieve sedatie is het verlagen van het bewustzijn in de laatste levensfase. Dit gebeurt door een arts. Door medicijnen wordt de cliënt ‘soezerig’ of valt in een diepe slaap. Het doel van palliatieve sedatie is dat de klachten verlicht worden en dat de cliënt zo min mogelijk lijdt. De sedatie kan tijdelijk of blijvend (in de laatste levensfase) worden ingezet. Palliatieve sedatie is een medische handeling. De arts is daarom gebonden aan richtlijnen en moet zorgvuldig handelen. Het starten van palliatieve sedatie is een ingrijpende beslissing. Daarom overlegt hij dit van tevoren met de cliënt, zijn naasten en verzorgenden. Lees meer over Palliatieve sedatie.
Palliatieve sedatie en euthanasie
Er zijn veel misverstanden over palliatieve sedatie en euthanasie. Palliatieve sedatie wordt vaak verward met euthanasie. Palliatieve sedatie verlaagt het bewustzijn en euthanasie beëindigt het leven. Palliatieve sedatie is dan ook geen 'passieve euthanasie', omdat euthanasie altijd actief het leven beëindigt.
Mening van publiek
Het grootste deel van het Nederlandse publiek vindt palliatieve sedatie aan het einde van het leven een acceptabele interventie. Nederlanders lijken het lijden en de wensen van de patiënt belangrijker te vinden bij het vormen van een mening over palliatieve sedatie dan de levensverwachting van de patiënt en de mogelijkheid dat sedatie het overlijden bespoedigt.
Duidelijke informatie voor patiënten nodig
Voor een groot deel van het publiek is het onduidelijk wat palliatieve sedatie precies is. Dit benadrukt het belang van duidelijke informatie voor patiënten en hun naasten. Ook is het van belang dat zorgverleners nagaan welke ideeën patiënt en naasten over palliatieve sedatie hebben, om misvattingen en verkeerde verwachtingen te voorkomen. Palliatieve zorg is nog een breder begrip: hier valt alle zorg onder die gegeven wordt aan cliënten wanneer er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is.
Lees meer over palliatieve zorg op Zorgvoorbeter.nl