De meeste wijkverpleegkundigen vinden dubbele controle van risicovolle medicatie noodzakelijk. Toch wordt dit als registratielast ervaren. Doordat wijkverpleegkundigen vaak alleen werken, is dubbele controle namelijk lastig te realiseren. De factchecker gaat in op deze en nog zeven andere dilemma’s waar zorgprofessionals in de wijk tegen aan lopen.

Dilemma’s
Zorgmedewerkers uit de wijkverpleging hebben de dillema’s zelf aangeleverd. De download laat zien of de registratie verplicht is, wat de achterliggende reden is en hoe je de last kunt beperken. 'Hiermee willen we helderheid bieden, een discussie op gang brengen over nut en noodzaak en handvatten bieden om registratielast terug te dringen' vertelt Else Stapersma adviseur bij Vilans (en expert Valpreventie voor Zorg voor Beter). 'De professionaliteit van verzorgenden en verpleegkundigen moet weer centraal komen te staan, niet de registratie.'
Dilemma’s die aan de orde komen zijn onder meer het door de cliënt laten ondertekenen van het (bijgestelde) zorgplan, de 5-minutenregistratie en een handtekening van de huisarts bij de aanvraag van hulpmiddelen. Is dat echt verplicht? En zo ja, waarom dan? En wat kun je doen om die registratie minder een last te laten zijn? Het overzicht biedt heldere uitleg, tips en soms ook praktijkvoorbeelden.
Werk je in de wijkverpleging en heb je nog een ‘registratiedilemma’ dat niet aan bod komt in de factchecker? Reageer dan hieronder of mail naar e.zielman@vilans.nl
De factchecker is ontwikkeld door Vilans samen met het ministerie van VWS, Verzorgenden & Verpleeg-kundigen Nederland (V&VN), Branchevereniging BTN en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De juridische inhoud is opgesteld door Mr. W. Wickering van de Zorg Zaken Groep.