Waarom belanden ouderen in het ziekenhuis? Omdat verzorgingstehuizen zijn gesloten moeten ze langer thuis blijven wonen. Ouderen kampen vaak met eenzaamheid en depressies. Als ze lichamelijke klachten hebben als gevolg daarvan verwijst een huisarts ze daarom sneller door naar het ziekenhuis. Hij vindt thuis wonen niet meer verantwoord.
Oplossing: investeren in preventie en wijkverpleging
Volgens ActiZ zijn ziekenhuisopnames te voorkomen door extra investeringen van 700 miljoen euro per jaar in preventie, vroegdiagnostiek, wijkverpleging, eerstelijnsverblijfbedden, geriatrische revalidatiezorg en welzijn. Als huisartsen, wijkverpleegkundigen, ziekenhuizen en specialisten in ouderengeneeskunde beter samenwerken, kunnen ouderen thuis beter opgevangen worden. Volgens ActiZ wordt op die manier 1,4 miljard bespaard in het ziekenhuis, per saldo levert dat 300 tot 700 miljoen euro per jaar op.
Download het onderzoek van ActiZ (pdf)
Halfjaarlijkse controle
ActiZ pleit voor wijkgerichte preventieprogramma’s. Ouderen in risicogroepen zouden daarnaast een halfjaarlijkse controle moeten krijgen door huisartsen en de wijkverpleging samen. Met deze controle, te vergelijken met de tandartscontrole, zie je aan welke ondersteuning ouderen behoefte hebben.
Cruciale rol voor specialist ouderengeneeskunde
Volgens beroepsvereniging Verenso kan de specialist ouderengeneeskunde, samen met de huisarts en wijkverpleegkundige, een cruciale rol spelen in het voorkomen of uitstellen van een opname in een ziekenhuis of verpleeghuis. Volgens Verenso blijven ouderen gemiddeld acht maanden langer thuis wonen als een specialist ouderengeneeskunde in de eerstelijn werd ingezet. De specialist ouderengeneeskunde kijkt namelijk niet alleen naar de medische kant, maar ook naar de maatschappelijke kant.
Minister: extra investeringen niet meegenomen
Minister Hugo de Jonge van VWS plaatst vraagtekens bij het onderzoek. Omdat het onderzoek gebruikmaakt van cijfers uit 2015 en 2016 zijn de gevolgen van de extra investeringen die sindsdien zijn gedaan, niet meegenomen. Volgens de minister is de toenemende drukte op de Spoedeisende Hulp wellicht te voorkomen door zorg op de juiste plek te leveren.