Om daar achter te komen, interviewde de rekenkamer 69 inwoners van de gemeente Utrecht met een ernstige beperking. Ook werden 44 mantelzorgers ondervraagd en organiseerde de rekenkamer groepsgesprekken met medewerkers van maatschappelijke organisaties en de gemeente.
Download het rapport van de rekenkamer (pdf)
Knelpunten waar thuiswonenden tegenaan lopen
- Woningen zijn niet altijd geschikt voor rolstoelen en rollators. Op straat voelen cliënten zich onveiliger en kwetsbaarder voor criminaliteit.
- Bij tijdelijke opnames in een ziekenhuis of verpleeghuis is te weinig oog voor de aansluiting bij behoeften van cliënten.
- Een kwart van de ondervraagde cliënten in Utrecht is ontevreden over de regiotaxi. Ook gebruiken weinig mensen met een ernstige beperking het openbaar vervoer omdat wegen, stoepen en gebouwen slecht toegankelijk zijn.
- Cliënten en mantelzorgers vinden het moeilijk de benodigde informatie te vinden door de versnippering van informatie.
- Een derde van de ondervraagden wil meer sociaal contact.
- Cliënten zijn niet goed op de hoogte van de financiële regelingen waarop zij een beroep kunnen doen. Ook heeft een deel van hen beperkte vaardigheden om informatie te zoeken en te gebruiken.
- Een groot deel van de mantelzorgers voelt zich (te) zwaar belast. Zij willen meer financiële en praktische ondersteuning.
Problemen in heel Nederland
De problemen waar mensen in Utrecht tegenaan lopen, gelden in het hele land. Volgens belangenorganisatie Ieder(in) hebben cliënten en mantelzorgers overal moeite om de benodigde informatie te vinden. Ook is er op heel veel plekken in Nederland een enorm tekort aan toegankelijke woningen.
Verbeteringen
De rekenkamer doet voor Utrecht een aantal aanbevelingen. Zo moeten bestaande wegen en gebouwen toegankelijker gemaakt worden voor mensen met een beperking. Ook wil de rekenkamer dat mantelzorgers betere ondersteuning krijgen en moet de gemeente de zelfredzaamheid bevorderen. Zo voorkom je vereenzaming.