Resultaten stemming: onnodige zorghandelingen terugdringen
1. Onnodig wachten op voorbereiding cliënt (in de thuiszorg)
Thuis wonende cliënten 5 tot 30 minuten (afhankelijk van de afstand vanaf de vorige cliënt) voor het geplande bezoek bellen met de mededeling dat je er aan komt. Cliënten kunnen zich dan voorbereiden op jouw bezoek. Dingen klaar leggen, klaar zitten enz.
Ook bellen als je wat later komt, zodat cliënten daarmee rekening kunnen houden. Dit neemt veel frustratie weg bij cliënten. (Inzender: Sandra Leenders, IG-er)
2. Geen onnodige ondersteuning bieden bij medicatie
Efficiënter werken met medicatie, bijvoorbeeld door gebruik van een slimme medicatie management dienst. Deze dienst werkt met een automatisch uitgiftesysteem, medicijnrollen en een speciaal ontworpen e-health platform. Dit zorgt ervoor dat cliënten de juiste medicatie op het juiste moment ontvangen. Daarnaast worden cliënten er aan herinnerd hun medicatie in te nemen (voorbeeld met Philips Medido). Wel is belangrijk te kijken voor welke cliënten dit systeem geschikt is. (Inzender: Bettie van der Meulen-Poelstra, verzorgende IG, Friesmastate/Parksicht)
3. Onnodige extra manoeuvres voorkomen bij het aan- en uitkleden van de cliënt op bed
De in het verleden gekochte kleding zo vermaken dat de cliënt makkelijk op bed aan- en uitgekleed kan worden. Hierdoor zal de belasting op de cliënt en de zorgverlener tot een minimum beperkt worden. Bijvoorbeeld: een broek aanpassen door de buitenste zijnaden van de broekspijp tot aan de knie open te maken, waarbij tussen het voor- en achterpand van de broekspijp een extra V-vormig stuk stof gestikt wordt, voorzien van enkele drukknopen.
De voor de cliënt herkenbare broek wordt op deze manier nauwelijks zichtbaar aangepast aan zijn/haar nieuwe zorgsituatie, waardoor de broek liggend vlot en comfortabel kan worden aan- en uitgedaan zonder al te veel trek- en sjorwerk. Prettiger voor de cliënt en voor de zorgverlener. (Inzender: Jo de Clercq, zaakvoerder ComfortCare)
Resultaten en winnende idee
Lees welk idee gewonnen heeft: het winnende idee
