Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Mantelzorg

7 ondersteuningsvormen voor de vitale mantelzorger 04/11/2019

In Nederland geven ruim 4 miljoen mensen mantelzorg: persoonlijke verzorging, huishoudelijke hulp en emotionele steun. Nederland kan niet zonder mantelzorgers. Op de Dag van de Mantelzorg (10 november) staan we stil bij de geweldige bijdrage die mantelzorgers leveren! Hoe zorgen we ervoor dat mantelzorgers vitaal blijven en van het leven kunnen blijven genieten?

10 november: Dag van de mantelzorg

Bekijk alle activiteiten bij jou in de buurt op www.dagvandemantelzorg.nl en bekijk het thema mantelzorg op Zorg voor Beter.

1. Alzheimer Podcast Project

Het Alzheimer Podcast Project van Gerry van Bakel is zo’n initiatief. In haar podcastserie laat zij mensen aan het woord die mogelijkheden zien en ervaren dat een leven met dementie ook mooi kan zijn. Mantelzorgconsulent Femke Vermeer vertelt in een podcast hoe ze mantelzorgers ondersteunt. Bijvoorbeeld door vrijwilligers in te schakelen, zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. In een andere podcast vertelt mantelzorger Frank Italiaander hoe hij de zorg en het ziekteproces van zijn negentigjarige moeder Edith ervaart.

2. Klein geluk voor de mantelzorger

Het boekje ‘Klein geluk voor de mantelzorger’ biedt de mantelzorger allerlei mogelijkheden om goed voor zichzelf te zorgen.  Het helpt mantelzorgers om stap voor stap klein geluk terug te brengen in hun leven. ‘Iets doen voor iemand anders maakt gelukkig, maar als je teveel in de zorgstand staat en je het zorgen voor jezelf uit het oog verliest kan het goed misgaan,’ schrijven de auteurs Maria Grijpma en Inge Jager. Het boekje staat vol met recepten voor momenten van rust, plezier en ontspanning en suggesties om goed voor je lijf te zorgen, om te gaan met schuldgevoel, lekker samen op pad te gaan en de sleur te doorbreken. Het boekje kost € 18,50. Voor de Dag van de Mantelzorg verloten de auteurs op Facebook 5 gratis exemplaren. Lees meer over het boekje op de website Kleingeluk.nl, waar je ook workshops vindt voor mantelzorgers.  

3. Praktische instructiefilmpjes van Samen Beter Thuis

Veel mantelzorgers worstelen met dezelfde praktische zorgvragen: Hoe til je je moeder uit de stoel zonder mijn rug te belasten? Hoe kan mijn vader veilig onder de douche? Hoe ga je de stoep op en af met een rollator? De website Samenbeterthuis.nl geeft in 140 praktische instructievideo’s antwoord op al deze vragen. Meer praktische informatie voor mantelzorgers op Zorg voor Beter.

4. Mantelzorg en vitaliteit

'Op weg naar vitaliteit' is een reflectietool die mantelzorgers helpt om balans en inzicht te krijgen in hun situatie. Op een creatieve manier kunnen zij reflecteren op 4 thema's: lichaam, hoofd, hart en ziel. De tool is tot stand gekomen met de inbreng van mantelzorgers. Professionals kunnen de tool gebruiken in het gesprek met mantelzorgers en mantelzorger kunnen er ook zelf mee aan de slag.

5. E-learnings voor mantelzorgers en vrijwilligers

Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen? In de online training empowerment (15 min) van Humanitas krijg je hiervoor handvatten aangereikt. Naast deze training biedt Humanitas meer trainingen voor mantelzorgers en vrijwilligers, waaronder: grenzen stellen, omgaan met emoties en het netwerk versterken.
Online trainingen voor vrijwilligers van Humanitas

6. Jonge mantelzorgers

In Nederland zorgen zo’n 450.000 jongeren onder de 18 jaar voor een zieke naaste. Zij zijn zogenoemde ‘jonge mantelzorgers’. Zij vragen niet snel om hulp, of weten niet goed waar ze terecht kunnen voor ondersteuning. Het Europese project Me-We onderzoekt hoe de veerkracht van jonge mantelzorgers versterkt kan worden. De gemeente Amsterdam ondersteunt jonge mantelzorgers met informatie, ervaringsverhalen én een gratis escaperoom op 10 november

7. Geef een blijk van waardering

Verras een mantelzorger in jouw omgeving op de Dag van de Mantelzorger. Je vindt allerlei ideeën voor cadeaus op de website Dagvandemantelzorg.nl. Ook leuk: stuur een (gratis) kaart via greetz.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]