Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer
Home Nieuws Nieuws 2017 augustus Nieuwe multidisciplinaire richtlijn Ondervoeding

Eten en drinken

Nieuwe multidisciplinaire richtlijn Ondervoeding // 28/08/2017

De Stuurgroep Ondervoeding heeft een nieuwe multidisciplinaire richtlijn Ondervoeding naar buiten gebracht. Met behulp van deze richtlijn kun je volgens de stuurgroep ondervoeding als gevolg van ziekte of veroudering 'tijdig, optimaal en uniform' herkennen en behandelen. De richtlijn is dan ook bedoeld voor alle zorgprofessionals.

In de richtlijn vind je onder andere informatie over de definitie, verschillende type van ondervoeding en de oorzaken en gevolgen. Ook risico-indicatoren – kenmerken die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een verhoogd risico op ondervoeding – worden behandeld. Net als het herkennen en stellen van een diagnose, de behandeling en evaluatie of monitoring van die behandeling.

Definieer ondervoeding

Wanneer spreek je van ondervoeding? Aan welke criteria moet een cliënt voldoen? Hier wordt nog wel eens over gediscussieerd, ook door onderzoekers. De stuurgroep Ondervoeding houdt voorlopig (tot nieuwe wetenschappelijke inzichten) de volgende criteria aan:

  • BMI kleiner dan 18,5 bij volwassenen van 18 tot 69 jaar
  • BMI kleiner dan 20 bij volwassen van 70 jaar en ouder
  • Onbedoeld gewichtsverlies van meer dan 10 procent in zes maanden en/of onbedoeld gewichtsverlies van meer 5 procent in een maand.

Signaleer op tijd

Stuurgroeplid en diëtist-onderzoeker Hinke Kruizenga van het VUmc benadrukt op de website Nursing.nl het belang van vroege herkenning. 'Als stuurgroep zijn we nu tien jaar bezig met ondervoeding en we zien dat het probleem echt veel beter wordt onderkend. Nu zetten we in op snellere herkenning en preventie: er zijn veel screeningsinstrumenten voor vroege herkenning die meer benut kunnen worden door verpleegkundigen. Ook bij slikklachten en verminderde eetlust kun je als verpleegkundige al inspringen en preventief optreden tegen ondervoeding.' Voorbeelden van die screeningsinstrumenten, ook in de richtlijn te vinden, zijn de MUST, Mini Nutritional Assessment en de SNAQ.

Nieuwe aandachtspunten

In de nieuwe editie van de richtlijn Ondervoeding is meer aandacht voor voeding in de palliatieve fase. Ook nieuw is het thema voeding en beweging, met name bij ouderen. De richtlijn bevat een aantal wetenschappelijke onderbouwingen voor het belang van beweging voor de gezondheid.

Lees meer op Zorg voor Beter

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]





Gratis nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Bekijk nieuwsbrieven

Meer over Eten en drinken