‘Wat heb jij nodig om je goed en gelukkig te voelen?’ Dat is het vertrekpunt bij persoonsgerichte zorg. Ook in het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg staat persoonsgerichte zorg centraal. Of het nu een consult is bij de huisarts, dagbesteding of wonen in een voorziening: bij persoonsgerichte zorg gaat het om aandacht voor iemands persoonlijke wensen en voorkeuren.
Download de methodiek persoonsgerichte zorg (pdf)
Hoe pas je persoonsgerichte zorg toe?
Het klinkt eenvoudig. En misschien doe je het ook al. Maar voor veel zorgverleners is het nog een worsteling: hoe pas ik de uitgangspunten van persoonsgerichte zorg toe in de dagelijkse praktijk? En hoe doe ik dat samen met collega’s? De nieuwe methodiek helpt je daarbij. Volg de 5 stappen of kies je eigen route:
- Voordat je begint
- Maak een plan
- Begin en probeer uit
- Leer en verbeter
- Zorg dat het werkt
Beproefde elementen
De methodiek reikt je ‘beproefde’ elementen aan: uitgangspunten die in de proeftuinen hebben bijdragen aan een succesvolle aanpak:
- Benut de deskundigheid van de cliënt
- Denk en doe zoveel mogelijk samen
- Wees creatief en verzin nieuwe, aansprekende werkwijzen
- Probeer uit, leer en stel bij
- Gebruik het Huis van persoonsgerichte zorg als leidraad
Praktijkervaringen en inzichten
In de publicatie vind je veel praktijkervaringen en inzichten van de deelnemers. Een van hen is wijkgezondheidscentrum Lindenholt in Nijmegen. Zij bedachten een interventie waarin zorg en welzijn samenkomen: het driegesprek. Een consult waarin de huisarts, een lid van het sociaal wijkteam en de wijkbewoner samen praten over de zorgen en vragen van de bewoner.
Cultuuromslag
Aan de slag gaan met een leuke werkvorm gaat zeker helpen. Maar daarmee ben je er nog niet. Ook in de proeftuinen werd wederom duidelijk: het werkt pas in de beleving van de cliënt als iedereen deze werkwijze uitdraagt. Van kok tot zorgverlener, van portier tot manager. Een cultuuromslag dus.
Huis van persoonsgerichte zorg
Hoe kun je die cultuuromslag realiseren? Gebruik het 'Huis van persoonsgerichte zorg' als ijkpunt en gespreksmodel. Het biedt aanknopingspunten om persoonsgerichte zorg in alle onderdelen van de organisatie door te voeren. Ook hier weer bepaal je zelf de route en vraag je je steeds af wie en wat ervoor nodig is om dat specifieke onderdeel goed te laten werken.
Heb je vragen over de methodiek? Neem contact op met adviseur persoonsgerichte zorg Jeanny Engels: j.engels@vilans.nl of bel (06) 1518 2894.