In 2018 wordt een pilot uitgevoerd. Als de pilot is afgerond en de bevindingen verwerkt zijn, zal een (aangepaste) versie van de methodiek aangeboden worden aan het Zorginstituut.
Grip op lerend vermogen
Het uitgangspunt van de methode is om zicht én grip te krijgen op het lerend vermogen. Betrokkenen uit de zorgorganisatie geven zelf aan hoe zij werken aan leren in de organisatie. Daarover gaan zij in gesprek met in- en externe stakeholders en toezichthouders. Op basis daarvan wordt inzichtelijk wat de stand van zaken is over lerend vermogen en op welke punten het beter moet in de organisatie. Het resultaat van de Zelfevaluatie kan dus een kwaliteitsplan of kwaliteitsverslag zijn.
Download de methode voor zelfevaluatie in organisaties voor verpleeghuiszorg (pdf)
Tips en goede voorbeelden
Zodra de methode in de praktijk getest en geëvalueerd is, komt er een document beschikbaar met tips en goede voorbeelden als hulpmiddel voor zorgorganisaties die lerend vermogen in hun organisatie willen stimuleren.
Methode niet verplicht
De methode 'Zelfevaluatie' is ontwikkeld in samenspraak met de praktijk van zorgorganisaties. Ook cliëntenorganisaties en de Inspectie voor de Gezondheidszorg waren betrokken. De methode is niet verplicht voor zorgorganisaties. Zij zijn vrij om te bepalen of ze er gebruik van maken.