Ongeveer 70 procent van de mensen dat zich meldde bij het meldpunt denkt op het werk besmet te zijn geraakt. Tijdens de eerste golf waren de richtlijnen nog erg onduidelijk en werkten veel zorgmedewerkers zonder persoonlijke beschermingsmiddelen.
Beter samenwerken
Omdat er nog veel onduidelijk is over de duur van de klachten, is een praktische aanbeveling dat alle partijen waar long COVID-patiënten mee in aanraking komen op het gebied van ziekte, werk en re-integratie hun kennis bundelen en beter gaan samenwerken. Het UWV, arbodiensten, werkgevers, verzuimcoaches, HR-medewerkers, verzekeringsartsen, C-support en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten zouden samen meer praktische steun, kennis en erkenning moeten bieden aan deze doelgroep. Uit deze samenwerking kunnen richtlijnen ontstaan over hoe bedrijven om moeten gaan met deze (beroeps)ziekte.
Volgens de FNV zou er een tegemoetkomingsfonds moeten komen. Dit zou vergelijkbaar kunnen zijn met de fondsen die er zijn voor de beroepsziekten OPS (schilderziekte) en asbestziekten. Iedere zorgverlener die in het tweede ziektejaar belandt door COVID-19, zou recht moeten hebben op een compensatie voor de terugval in inkomsten uit dat fonds.
Rapport
In een speciaal rapport kun je de ervaringen van zorgprofessionals lezen:
Download het rapport
Infographic
Het lukt sommige mensen met long COVID-klachten na weken of maanden nog niet om de draad van het leven weer helemaal op te pakken. Daarom maakte Vilans de infographic 'Long covid: samenwerken aan herstel thuis'.
Wat zijn de klachten bij long COVID?
Mensen met long covid hebben klachten zoals:
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Pijn op de borst
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen
- Aanhoudende verhoging
- Langdurig verlies van reukvermogen
- Depressie
- Vergeetachtigheid (‘brain fog’)