Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Meldpunt voor zorgmedewerkers met long COVID veel bezocht 24/01/2022

Eind december opende vakbond FNV een meldpunt speciaal voor medewerkers in Zorg & Welzijn die long COVID-klachten ervaren. Dit meldpunt is bedoeld om de (mentale en financiële) gevolgen van long COVID zichtbaar te maken. Bij het meldpunt geeft een kwart van de medewerkers met long COVID-klachten aan, binnenkort twee jaar ziek te zijn. Het gaat om minimaal 500 zorgprofessionals die daardoor hun baan kwijt dreigen te raken en in de WIA belanden.

Ongeveer 70 procent van de mensen dat zich meldde bij het meldpunt denkt op het werk besmet te zijn geraakt. Tijdens de eerste golf waren de richtlijnen nog erg onduidelijk en werkten veel zorgmedewerkers zonder persoonlijke beschermingsmiddelen.

Beter samenwerken

Omdat er nog veel onduidelijk is over de duur van de klachten, is een praktische aanbeveling dat alle partijen waar long COVID-patiënten mee in aanraking komen op het gebied van ziekte, werk en re-integratie hun kennis bundelen en beter gaan samenwerken. Het UWV, arbodiensten, werkgevers, verzuimcoaches, HR-medewerkers, verzekeringsartsen, C-support en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten zouden samen meer praktische steun, kennis en erkenning moeten bieden aan deze doelgroep. Uit deze samenwerking kunnen richtlijnen ontstaan over hoe bedrijven om moeten gaan met deze (beroeps)ziekte. 

Volgens de FNV zou er een tegemoetkomingsfonds moeten komen. Dit zou vergelijkbaar kunnen zijn met de fondsen die er zijn voor de beroepsziekten OPS (schilderziekte) en asbestziekten. Iedere zorgverlener die in het tweede ziektejaar belandt door COVID-19, zou recht moeten hebben op een compensatie voor de terugval in inkomsten uit dat fonds.

Rapport

In een speciaal rapport kun je de ervaringen van zorgprofessionals lezen:

Download het rapport

Infographic

Het lukt sommige mensen met long COVID-klachten na weken of maanden nog niet om de draad van het leven weer helemaal op te pakken. Daarom maakte Vilans de infographic 'Long covid: samenwerken aan herstel thuis'.

Wat zijn de klachten bij long COVID?

Mensen met long covid hebben klachten zoals:
  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Aanhoudende verhoging
  • Langdurig verlies van reukvermogen
  • Depressie
  • Vergeetachtigheid (‘brain fog’)

Bronnen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Regina 6/9/2022

11 maart 2022 positief getest op corona. Ik werk fulltime in de supermarkt en heb hoogstwaarschijnlijk daar het virus opgelopen. Na 1 week flink ziek te zijn geweest kreeg ik er een longontsteking overheen. Na een week of 8 ben ik langzaam gaan opbouwen met werken, maar dit ging toch te snel. Ik zat na 9 weken op 2 dagen van 2,5 uur en moest daarna weer terug naar 2 dagen van 1 uur. Dit was op 7 juli. Tot op heden zit ik nog steeds op 2 uurtjes per week. De laatste 2 maanden merk ik weer achteruitgang. Ik ben weer erg snel kortademig en heb weinig tot geen energie. Slaap ontzettend slecht en heb al vanaf het begin hoofdpijn. Inmiddels heb ik zo'n 30 behandelingen bij de fysio gehad om daar conditie op te bouwen, maar ook dat gaat niet echt veel vooruit. Nu ook veel meer psychische klachten en ik ga in oktober het revalidatietraject in. Voordat ik corona kreeg had ik al de ziekte van Hashimoto (schildklier) en daar slik ik Thyrax voor.


Ramona 8/2/2022

Ik werk voor de gemeente en had, voordat ik ziek werd, frequent klantgesprekken. Hoogstwaarschijnlijk ben ik eind nov 2019 begin dec 2019 besmet geraakt met COVID-19 nadat ik kort daarvoor een longontsteking had opgelopen. Inmiddels val ik ook onder de groep long covid. De klachten zijn verschrikkelijk: brain fog, erge vermoeidheid, concentratieproblemen, pijn in lichaam, dagelijkse benauwdheid, drukkende hoofdpijnen. Ik hoop dat er een cure komt voor deze problemen.


Ingrid van Dal 1/2/2022

Wie mag ik helpen via afstandshealing? Ik ben gediplomeerd healingtherapeute (3,5 jaar opleiding), tevens verpleegkundige.
Via mail: healingrid@gmail.com
Ingrid van Dal


manders 31/1/2022

Dames en Heren
Verpleegkundige en Zorg medewerkers met Long Covid meld u met uw Long Covid problemen Ondergetekende Ontwikkelde in 2006 een Natuur Product Capsule op Kruiden basis die in 2016 werd toegelaten door het Ministerie van VWS deze Capsule worden gebruikt door Professoren en Burgers en Boeren en Buitenlui en Kinderen vanaf 6 jaar om het Corona Virus te bestrijden Verpleegkundige Herstelde binnen 2 maanden van Long Covid info bij collega verpleegkundige Ilse Vergeer uit Someren - Heide zeker 150 Prof voetballers met een waarde van Honderd duizenden miljoenen vielen met Long Covid in een Vorm crises na 2 maanden de Natuur Product Capsule gebruikt te hebben speelde deze spelers de sterren van de Hemel info op 003211 766 159


Ilonka 27/1/2022

Werkzaam in het voortgezet onderwijs. November 2020 besmet geraakt. Thuis uit kunnen zieken, alleen een aantal keer door huisarts gezien. Nu nog steeds aan het revalideren, onder begeleiding van ergotherapie, fysiotherapie en diëtist. Internist heeft geen ernstige schade aan organen gevonden, behalve dat mijn schildklier niet meer goed werkt. Het lukt om inmiddels les te geven op 3 dagen, maar na 2 uur moet ik minimaal een half uur gaan liggen. En bij onverwachte situaties heb ik last van forse terugval.


Ineke 26/1/2022

Long covid na besmetting okt 2020. Nog altijd last van vermoeidheid, spieren, dons in het hoofd en overprikkeling. Sinds nov. 2021 weer 32 uur aan het werk, maar na de booster een terugval en 2 weken ziek geweest.
Besmet geraakt tijdens mijn werk als jeugdbeschermer in de rechtbank. Daar waren veel bodes en griffiers besmet


Ina Bronsema 25/1/2022

Sinds 20 maart 2020 in de ziektewet vanwege corona. Van januari tot juli 2021 opgebouwd naar halve dagen. Vanaf juli 2021 tot nu toe nog niet weer aan het werk. Achteraf bleek ik pfeiffer onder de leden te hebben. Een combinatie die vaker voorkomt bij long covid klachten.
Werkzaam bij een groot ziekenhuis in een kantoorfunctie.
WIA aanvraag is afgelopen december de deur uit gegaan. Nu afwachten.......
Na 16 jaar vast contract straks ziek uit dienst 😓


Alice Jozen 25/1/2022

Besmet met Covid op m’n werk in april 2020 onbeschermd gewerkt. Verzorgende kleinschalig wonen voor mensen met dementie.
2x ziekenhuis opname
Melde me beter, maart 2021 in de veronderstelling dan een vast contract te krijgen. Helaas gebeurde dit niet. Ik ben niet in staat meer dan 16 uur te werken, verschrikkelijk moe, kortademig, geur is niet te vertrouwen ( ruik sòms wel soms niet. Of iets anders), geheugen en concentratie problemen. Buikpijn.
Gelukkig nu weer aan t werk. Huidige werkgever heeft begrip voor m’n beperkingen.
En ik hoop op n vast contract in juli.
Het is erg moeilijk om balans te vinden in dagelijkse werkzaamheden en rust.
Je wilt er niet steeds over klagen en zeuren. Maar ik denk dat alleen de long- Covid mensen weten wat die extreme moeheid inhoud!


Bertil 24/1/2022

Ik ben een metaalarbeider en zit al sinds december 2020 met corona. 2 weken in het ziekenhuis . Ik dacht na ziekenhuis opname een maandje thuis revalideren, en dan langzaam weer aan het werk. Ben meer dan een jaar verder, en "werk" 2 X een half uur en uitbreiding zit er ook nog niet in. Meer als een jaar bezig om je terug te vechten in de maatschappij en werk. Maar zie nog geen vooruitgang. En financieel is nu ook minder. Mijn vrouw heeft ook dezelfde tijd corona gehad en is ook nog lang niet beter, en kreeg geen contact verlenging in de zorg waar zij de corona heeft opgelopen. We vechten nog steeds om beter te worden.


Ivone 24/1/2022

Ik ben in december 2020 ziek geworden. Werkte bij de gehandicaptenzorg op een woning. Voor de kerst naar verpleeghuis gegaan en daar twee maanden geweest. Tussen door nog een week in ziekenhuis geweest. Mijn lichaam was helemaal uitgeschakeld. Ik moest leren staan, lopen, eten, last van prikkels en nog vele meerdere klachten. We zijn nu 14 maanden verder ik kan nog geen kilometer lopen, pijn in mijn benen, vermoeiend en last van prikkels. Ik ga proberen te beginnen met een re- integratie traject. Geen idee als dat gaat lukken. Financieel is er ook niet beter op geworden. O ja. Mijn man heeft ook corona gehad en kan ook nog niet werken.


Quincy 24/1/2022

Ik ben niet werkzaam in de zorg maar heb op 1maart 2020 corona gekregen en werd zelfs geweigerd op de spoedeisende hulp. Tot mijn huisarts mij zag en ze stond erbij te huilen ze dacht dat het wel mee viel. Toen mocht ik ineens wel na de spoedeisende hulp. Jongeren kregen het niet nu 2 jaar veder kan ik na lang knokken eindelijk naar een revalidatiecentrum. Ik ben 2 jaar kwijt van mijn leven ben immiddels 28 jaar en voor corona mankeerde ik echt nooit iets. en was fit slank en stond op t podium als zanger en nu ben ik een hoopje ellende die bijna heledagen moet blijven zitten


Henk kraaijenbrink 24/1/2022

Ik werk niet in de zorg , maar heb maart 2020 Corona gehad (zeer ziek ) en november 2020 ook zeer ziek
2 e keer Corona
Januari 21 begonnen met revalidatie in t ziekenhuis , en nu nog heel klachten. Zoals heel slecht lopen (pijnlijke Benen ) slecht traplopen , benauwdheid , zeer vermoeid , Brain pag (niets kunnen onthouden) verschillende keren in t ziekenhuis geweest voor onderzoeken !
Uitslag Long COVID .
Wat een klote ziekte ! Ben nu nog bezig met therapie , ergo enz


Jacqueline Hanssen 24/1/2022

Ik was na een burn out therapeutisch uren aan het opbouwen in de gehandicaptenzorg als clientbegeleider. Heb corona gekregen meteen in de 1e golf. Werd toen nog niet getest!! Moest thuis uitzieken. Ondertussen 80 tot 100% afgekeurd en een Wia uitkering. Financieel erg veel ingeleverd!!


Desiree Alberti 24/1/2022

Ik werk niet in de zorg, maar heb wel Long Covid. Ik heb begrepen dat iedereen zich nu kan aanmelden met Long Covid. Ik ben 30 april 2021 positief getest met mijn partner. Ik heb er Long covid aan over gehouden en ben bezig met revalideren. Waar ik de besmetting heb opgelopen blijft een raadsel


Marianne Rombout 24/1/2022

Ik wil mij graag aanmelden. Heb longcovid na corona te hebben gehad vanaf 18 maart 2020.
Ben zo goed als zeker besmet door een cliënt op mjjn werk, ik ben begeleider in de gehandicaptenzorg. Maar bewijs daarvoor heb ik niet en was destijds niet te bewijzen