Volgens het CBS komt de toename slechts voor een klein deel door de vergrijzing. Die is namelijk procentueel veel minder groot dan het aantal mensen dat om het leven komt door een val.
Mannen vs. vrouwen
Wat verder opvalt is het grote verschil tussen mannen en vrouwen. Bij vrouwen was 84 procent van de overledenen door een val ouder dan 80 jaar, bij mannen was dit 66 procent. Van de vrouwen was 42 procent van de overledenen 90 jaar of ouder, van de mannen 22 procent. Het aantal dodelijke vallen neemt het sterkst toe bij de 90-plussers. Tussen 2011 en 2016 is dat aantal zelfs bijna verdubbeld, van 682 in 2011 tot 1.308 in 2016.
Volgens VeiligheidNL is er genoeg informatie over valpreventie maar wordt dit op lokaal niveau te weinig toegepast. 'We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen', zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL tegen de NOS.
Wat kun jij doen?
Vallen is een groeiend probleem weet ook Else Stapersma, expert Valpreventie voor Zorg voor Beter. 'Verzorgenden en verpleegkundigen in de wijk hebben een belangrijke rol in het signaleren van mogelijke risico’s die de kans op vallen vergroten. Ze staan dicht bij de oudere en kunnen dus continu alert zijn. Gebruikt iemand medicijnen, is medicatie gewijzigd? Merk je dat het zicht van de cliënt slechter wordt? Hoe gaat het met lopen? Zij kunnen snel in actie komen door de signalen te bespreken met de oudere en de huisarts om passende acties in te zetten.'