De belangstelling voor kunst en cultuur in de zorg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Er werken ook steeds meer kunstenaars in de zorg en ondersteuning. Welke initiatieven zijn er al? En hoe draagt kunst bij aan het welbevinden van ouderen?
Journalist Hieke Jippes ging in opdracht van ZonMW in gesprek met Frans Meerhoff (beleidsadviseur van de gemeente Emmen), Joyce Vlaming (zorgorganisatie AxionContinu) en Lennart Brinkhuis (beeldend kunstenaar). Zij gaven sprekende, inspirerende voorbeelden van de mogelijkheden en effecten. Zoals een man met zulke zwakke polsen dat hij al een jaar met braces was opgezadeld, na een uur werken die braces af liet doen en zei: ‘Dit kan ik gewoon!’. En een oudere mevrouw die zich na het samen met anderen zingen ‘opgezwiept’ voelt. Hun ervaringen zijn opgenomen in het magazine ‘Kunst doet leven’ dat tijdens de Conferentie Cultuur, kunst en positieve gezondheid is gepresenteerd.
Lang leve kunst
Het meerjarenprogramma Lang leve kunst zet sinds 2013 cultuurparticipatie op de kaart. Vanuit het programma zijn in de periode 2013- 2016 ongeveer 950 culturele projecten gefinancierd. In het kader van dit programma geeft Lennart Brinkhuis, beeldend kunstenaar, al twee jaar workshops aan ouderen in verzorgingshuizen en buurthuizen.
Onderzoek naar kunst
De maatschappelijke meerwaarde van kunst en cultuur in de langdurige zorg wordt steeds meer gedragen, maar de kennis hierover is versnipperd. In opdracht van ZonMW voerde een consortium van Hogeschool Windesheim, Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en Movisie een onderzoek uit naar de culturele (kunst)interventies met mensen die langdurige zorg en ondersteuning ontvangen. Met een kennissynthese als eindproduct.