Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Veel aanhoudende klachten na COVID-19 10/08/2020

Longartsen, huisartsen en fysiotherapeuten waarschuwen dat COVID-19 nog maanden na infectie voor aanhoudende klachten kan zorgen. Herstelzorg is nodig, download de handreiking. 

COVID-19 Associated Syndrome (CAS) is de verzamelnaam voor klachten en beperkingen die voor langere tijd blijven, nadat iemand de infectie COVID-19 heeft doorgemaakt. Artsen uiten op nos.nl hun zorgen om de relatief grote groep patiënten die moeizaam lijkt te herstellen. De klachten lijken vooral bij mensen met in eerste instantie milde klachten lang aan te houden. 

Nog weinig bekend

Veel wetenschappelijk onderzoek naar de langetermijngevolgen van corona is er nog niet. De NOS vroeg artsen, huisartsen, onderzoekers, patiënten en fysiotherapeuten naar de meest gehoorde klachten. Ook keek de NOS naar een uitvraag van het Longfonds onder 1622 mensen met langdurige klachten. Dat onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in een medisch tijdschrift. Onderzoeker Claire Stevens op nos.nl: ‘De helft van de mensen is 10 tot 13 dagen na de eerste symptomen beter. 1 op de 10 meldt 30 dagen later nog steeds klachten. Zeker 15 verschillende klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en hartkloppingen. Zes weken later melden 200.000 mensen nog steeds klachten.’

Handreiking post-COVID-19 patiënten

Inmiddels is er een handreiking beschikbaar voor behandeling en begeleiding van post-COVID-19-patiënten. Hierin staan aanbevelingen over de zorg voor patiënten die klachten en beperkingen hebben overgehouden aan een COVID-19-infectie. De handreiking is ontwikkeld voor alle zorgverleners die een deel van de herstelzorg voor hun rekening nemen: huisartsen, verpleegkundigen, psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten.

De handreiking is opgesteld door de Long Alliantie Nederland (LAN) is samenwerking met het Longfonds, beroepsverenigingen van kaderhuisartsen longziekten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, apothekers, longartsen en psychologen.

Onzekerheid over herstel 

Herstel na infectie met het coronavirus brengt voor de cliënt en zijn naasten veel onzekerheid met zich mee. Het verloop en duur van het herstel kunnen erg wisselen. Hans in ’t Veen, longarts van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam, en (mede)ontwikkelaar van bovengenoemde handreiking, benadrukt op nos.nl het belang van onderzoek naar langdurige klachten. ‘Klachten worden niet altijd herkend. Als je niet getest bent, weet je niet of je COVID-19 hebt gehad. Als je wel aanhoudende klachten hebt, is het heel lastig om de juiste steun te krijgen. Van je omgeving, maar ook van behandelaars. Het is belangrijk dat de langetermijn-symptomen erkend worden.’

Draaiboek en zorgplannen herstelzorg

Wil je meer informatie over herstelzorg na een coronabesmetting? Vilans maakte een draaiboek en voorbeelden van zorgplannen. In het draaiboek staat beschreven staat wat herstelzorg is na besmetting met het COVID-19 virus. Het geeft een overzicht van zorgvragen en mogelijke interventies. Gekoppeld aan het draaiboek maakte Vilans twee voorbeeld zorgplannen en casuïstiek die snel te gebruiken zijn in de dagelijkse zorgverlening. 

Coronalongplein

Het Longfonds heeft het initatief genomen voor het Coronalongplein, een online platform waar patiënten informatie en lotgenoten kunnen vinden en ervaringen kunnen delen. Het platform wordt veelvuldig bezocht. Ook kunnen bezoekers vragen stellen aan zorgprofessionals. 

Naar het Coronalongplein

Bron

nos.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Joke 2/2/2022

Zorgmedewerkerster April 2021 corona gekregen 10 dgn quarantaine daarna 1 avond gewerkt , heel erg moe snel buiten adem . Dag na het werk naar huisarts deze dacht in eerste instantie een longembolie, dus aan het zuurstof per ambulance naar het ziekenhuis. Volgende dag weer thuis drie kwart jaar therapie pijn in de gewrichten vermoeid pijn op de borst alsof er iets zwaars op je borst drukt. hyperventileren weinig eetlust en angst voor teveel mensen in kleine ruimte. Geen keuzes kunnen maken. Slecht slapen, enz. Je kent je eigen lichaam niet meer . Nu bijna een jaar verder. Vergeetachtigheid niet op je woorden kunnen komen. En wisselende stemmingen . Ik ben Bijna 65 jaar advies bedrijfsarts vervroegd pensioen wat ik zelf niet wil. Heb van alles zelf ondernomen om kracht weer terug te krijgen.


Ineke 5/4/2021

Maart 2020 Covid 19 gehad. Alle symtomen gehad behalve verkouden. Nu nog steeds klachten 4 april 2021. Restverschijnselen via ct scan gesignaleerd. 10 dagen in het ziekenhuis gelegen met 6 liter zuurstof. Randje IC


Vermassen barbara 26/2/2021

Ik heb corona gehad tijdens de 2de golf. Ben niet gehospitaliseerd geweest,gelukkig. Sindsdien zware last in beide onderbenen. Vermoeide onderbenen en krampen. Hardlopen zit ervoor mij niet meer in ondanks ik vroeger km verslond...


Claes Gilda 3/2/2021

Ik heb corona gehad, alle symptomen maar niet met test vastgesteld. O.a. compleet reukverlies en erge spierpijn. Droge hoest en veel gesnies. Nauwelijks koorts. Wekenlang doodmoe, eind januari 2020. Nu, een jaar later, nog steeds erge en scherpe "spierpijnen" in beide bovenarmen niettegenstaande 3x paracetamol/dag.


kw Timmermans 19/1/2021

ik heb corona gehad , ik heb Haar uit val gekregen komt dat vaker voor